Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

17.1.14

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή





Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρωθυπουργό για τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Πρωτολογία:
Δράττομαι της ευκαιρίας κυρία Πρόεδρε για να ενημερώσω το Σώμα ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελέστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, τόσο από πλευράς δαπανών όσο και από πλευράς εσόδων.  Δεν θυμάμαι, τόσα χρόνια που παρακολουθώ τα δημόσια πράγματα, προϋπολογισμό   να εκτελέστηκε με τέτοιο τρόπο. Σας διαβεβαιώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, ο αποτελεσματικότερος και πιο αξιόπιστος για να βγει η χώρα μας από την κρίση. 
Κύριε  Αρχηγέ της αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
Επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια διαδικασία κάθαρσης. Η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά την υποστηρίζει με όλα τα μέσα ώστε να πραγματοποιήσει το έργο της.
Δεν χαριστήκαμε ούτε θα χαριστούμε σε κανένα. Ασυλία δεν προβλέπεται για κανένα.
Ειδικότερα στο θέμα των τραπεζών η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ενεργήσει με τον πλέον δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο για να θωρακίσουν τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία.
Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ασφάλεια των Ελλήνων καταθετών.
Επίσης, μεριμνούμε ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάταξη της χώρας μέσα από την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας, πρωτίστως προς την υγιή επιχειρηματικότητα.
Μην ξεχνάτε, ότι  στο τραπεζικό πεδίο ξεκινήσαμε από μια πολύ δύσκολη αφετηρία.
Λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές, της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) και της εκροής καταθέσεων από το φόβο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπισαν σημαντική έλλειψη ρευστότητας.
Οι κεφαλαιακές απώλειες και οι αυξημένες επισφάλειες που παρουσίασε το τραπεζικό σύστημα ήταν κυρίως απόρροια της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, της ύφεσης και της ανεργίας.
Παρόλα αυτά, με τις συστηματικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης εκτελέστηκε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο προστατεύει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και διασφαλίζει τους Έλληνες καταθέτες. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο.
Τον Νοέμβριο του 2012 – θυμίζω- δημοσιεύτηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 38 που περιέγραφε τους όρους ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας και τις κάλεσε να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους ως το τέλος Απριλίου 2013.
Έτσι, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέθεσε 25,5 δισ. ευρώ – και όχι  40 δισ. που αναφέρατε - προς κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπο κεφάλαιο καλύφθηκε από εγχώριους και ξένους ιδιώτες επενδυτές.
Επιπλέον διατέθηκαν 14,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προέκυψε από την εξυγίανση των μη συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων, με βάση απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έτσι, σήμερα, μετά από αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια αντιμετωπίζουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ανακεφαλαιοποιημένα, ενώ καταρτίζουν και εκτελούν σχέδια αναδιάρθρωσης του ενεργητικού τους με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την  προστασία της πρώτης κατοικία των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων.
Παράλληλα, συνέστησε το Κυβερνητικού Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το οποίο θα προετοιμάσει ένα μόνιμο πλαίσιο υποστήριξης και διαχείρισης  ιδιωτικού χρέους.
Πέραν αυτών, στρατηγικός μας στόχος είναι σταδιακά να εξασφαλίσουμε την αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέμα στο οποίο θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου.
Σχετικά, όμως, με το ερώτημα σας αν υπάρχει έλεγχος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών θα ήθελα να σημειώσω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της διεξάγει συνεχώς ελέγχους.
Ενδεικτικά, από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 160 επιτόπιοι έλεγχοι, σε όλες τις τράπεζες, πέραν εκείνων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των ασκήσεων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και εκείνων που έλαβαν χώρα κατά την τρέχουσα διαγνωστική μελέτη της BlackRock.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των διαδικασιών που οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει για την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος έχουν διεξαχθεί πάνω από 100 έλεγχοι.
Σε όποιες περιπτώσεις διαφάνηκαν ενδείξεις παρατυπιών ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.

Δευτερολογία:
Νομίζω κ. Τσίπρα ότι βιάζεστε πάρα πολύ. Η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη και λειτουργεί με πάρα πολύ μεγάλη υπευθυνότητα.
 Όσον  αφορά τα δημοσιεύματα περί δημοσίου χρέους, σας θυμίζω ότι το 2012 η Ελλάδα πλήρωνε σε τόκους 12 δισ. ευρώ. Το 2013 πλήρωσε 6 δισ. ευρώ. Πώς έγινε αυτό πιστεύετε; Χωρίς διαπραγμάτευση;
Όσον αφορά τη διαμάχη ΔΝΤ – Ευρωζώνης, όπως το καταστατικό του ΔNΤ απαγορεύει το «κούρεμα» των χρεών προς αυτό, έτσι και Συντάγματα χωρών της Ευρωζώνης και κοινοβουλευτικές πρακτικές προβλέπουν κάτι αντίστοιχο. Εμείς θέλουμε μείωση του χρέους. Τη μείωση του χρέους την κάνουμε με διαπραγμάτευση και όχι με μονομερή τρόπο που θα μας οδηγήσει σε έξοδο από την Ευρωζώνη και καταστροφή. Γι αυτό αφήστε τα αυτά. Ξέρουμε πολύ καλά πώς να διαπραγματευτούμε, το έχουμε πετύχει και αυτό φαίνεται πια. Σας είπα: 12 δισ. τόκους πληρώναμε το 2012, 6 δισ. το 2013. Πώς έγινε αυτό; Δεν αναρωτηθήκατε; Πώς μειώθηκαν οι τόκοι; Τα επιτόκια μειώθηκαν, τα χρεολύσια πήγαν προς τα πίσω 10 χρόνια και επιδιώκουμε το αποτέλεσμα αυτό να το ενισχύσουμε περισσότερο όταν ξεκινήσει η συζήτηση. Άρα βιάζεστε. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. 
Όσον αφορά τα μελλοντικά σας σχέδια για μένα, δεν με ενδιαφέρουν. Είμαι Υπουργός Οικονομικών. Εγώ δεν είπα κάτι. Ανέφερα ότι δουλεύω εδώ, έχω πάρα πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες. Επομένως εάν εσείς θέλετε να λάβετε μέρος σε σενάρια είναι δικό σας θέμα. Δεν με αφορούν όμως αυτά.   
Με την παρούσα ερώτηση σας, αλλά και γενικότερα με τη στάση σας αποδεικνύετε, για ακόμη μια φορά, ότι βάζετε πάνω από όλα μικρο-κομματικά οφέλη. Ουδείς μίλησε για αλλαγή των όρων των warrants. Ποιος σας είπε ότι θα  αλλάξουν τα warrants και θα αλλάξει ο όρος; Απλώς θα δώσουμε στο ΤΧΣ δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Να σας εξηγήσω, επίσης, ότι οι ζημιές των τραπεζών που έγιναν, η απομείωση του κεφαλαίου τους και η αρνητική τους  καθαρή θέση, στην οποία προσέτρεξε το ΤΧΣ να βάλει λεφτά, έγινε ακριβώς λόγω της κρίσης, της συμμετοχής στο PSI και των επισφαλειών από την ύφεση.  
Με λύπη μου διαπιστώνω, λοιπόν, ότι δεν λέτε τα πράγματα με το όνομά τους και ότι βάζετε το μικροκομματικό σας συμφέρον ακόμη και πάνω από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θυσίασε πάρα πολλά για να έχουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανέφερα πριν.
Δεν μπορώ να σας καταλογίσω μόνο αφέλεια, όταν επιδιώκετε να απαξιώσετε και να ακυρώσετε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος συνδέοντας της με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αυτό είναι ανήκουστο.
Και μάλιστα προεξοφλείτε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα υποστεί τεράστια ζημία από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Από πού προκύπτει αυτό;
Μη βιάζεστε κ. Τσίπρα. Περιμένετε. Ο Χρόνος κυλά. Σας βεβαιώνω ότι η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά κάνατε ακόμη ένα απίθανο νοητικό άλμα. Προτείνατε την πλήρη κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος ώστε οι καταθέσεις των πολιτών να κατευθύνονται προς μια, φαντάζομαι, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία.
Κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως έχει δείξει η ιστορία,  ακόμη και οι πλέον ανιδιοτελείς αποφάσεις των πολιτικών σχεδιαστών, δεν οδήγησαν σε ορθολογική και βιώσιμη προώθηση επενδύσεων και ανάπτυξης. Η ιστορία το αποδεικνύει αυτό.
Επίσης, θέλω να σας θυμίσω ότι η τραπεζική πίστη και μαζί της η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην εμπιστοσύνη.
Θυμάστε κ. Τσίπρα πότε έφτασε η εμπιστοσύνη του καταθετικού κοινού στο ναδίρ; Πότε οι καταθέσεις έπεσαν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο;
Να σας το θυμίσω: Τις ημέρες της μεγαλύτερης πολιτικής αβεβαιότητας. Λίγες ημέρες  πριν από τις τελευταίες εκλογές.
Τότε που κρίθηκε ακόμη και η διατήρηση της θέσης μας στην Ευρωζώνη. Τότε που ο κίνδυνος για την πλειονότητα των πολιτών ήταν ο μέγιστος από ένα πολιτικό ατύχημα.
Οπότε μη ψάχνετε για τους κινδύνους του τραπεζικού συστήματος αποκλειστικά στις επισφάλειες του τραπεζικού συστήματος. Αυτές μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα, αλλά και των ίδιων των τραπεζών αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Και αν διαπιστωθεί από τις εποπτικές αρχές οποιοδήποτε στοιχείο που χρήζει έρευνας, είμαι σίγουρος, όπως έγινε στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αυτό θα διαβιβαστεί αμελλητί στη Δικαιοσύνη.
Αλλά φυσικά ούτε εσείς μαθαίνετε από τα λάθη σας, ούτε φυσικά διορθώνετε τη στάση σας και συνεχίζετε να καταστροφολογείτε. Και δεν προτείνετε τίποτα. Εμείς έχουμε μια πολιτική η οποία φέρνει αυτά τα αποτελέσματα: Μειώνει τους τόκους για τον ελληνικό λαό, παράγει πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιστρέψουν στον ελληνικό λαό και βγάζει τη χώρα από την  κρίση. Εσείς τι ακριβώς προτείνατε; Τι είδους διαπραγμάτευση θα κάνετε με τους εταίρους μας; Για τα αιτήματα 50 δισ. που έχετε αγκαλιάσει- τα αιτήματα των πάντων, διά πάσα νόσον – που θα βρείτε τα λεφτά; Ο κ. Γλέζος είπε «τα λέμε αυτά, αλλά τα λεφτά πού θα τα βρούμε;». Το έχετε σκεφτεί αυτό; Δώστε στον ελληνικό λαό μια απάντηση.   
Συνεχίζετε, λοιπόν, να ισοπεδώνετε τα πάντα με κριτήριο το κομματικό όφελος.
Αναρωτιέστε κ.Τσίπρα, στην ερώτησή σας, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για όλα αυτά; Σας απαντώ: Την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας, την έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δυστυχώς- λυπάμαι που το λέω, με αυτά που ακούσαμε σήμερα γι ακόμη μια φορά- εσείς και το κόμμα σας, δεν συγκαταλέγεστε σε αυτές.
Ευχαριστώ πολύ.




Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ