Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

29.8.13

Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής



Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων»



Σήμερα έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, αρκετά δημιουργική. Ένα βασικό ερώτημα που τέθηκε είναι αν βγαίνει ο λογαριασμός. Πιστεύω πως ναι. Βαθύτατα από την καρδιά μου πιστεύω ότι ο λογαριασμός βγαίνει. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα για τη σωτηρία της. Έχουμε καλύψει πάνω από τα 2/3 της απόστασης που μας χωρίζει από το τέλος όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Από πλευράς ανταγωνιστικότητας και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουμε καλύψει όλη την απόσταση. Άρα από πλευράς εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας έχουμε κάνει τεράστια βήματα από το 2010 μέχρι σήμερα.
Να δούμε την πολιτική οικονομία της ισορροπίας. Ποιοι θέλουν να σωθεί η χώρα; Ποιοι θέλουν να βγει ο λογαριασμός; Και ποιοι δεν θέλουν; Οι υγιείς δυνάμεις όλου του κόσμου σαφώς θέλουν να σωθούμε, γι αυτό και υπάρχει ένα τεράστιο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα – έχουμε πάρει πάνω από 240 δισ. ευρώ. Με επαχθείς όρους; Όχι! Με επιτόκιο χαμηλότερο από 3% και επιδιώκουμε να το χαμηλώσουμε κι άλλο. Επιδιώκουμε να σπρώξουμε προς τα πίσω τα χρεολύσια και τις λήξεις, ούτως ώστε η σωτηρία μας να γίνει ακόμη πιο εύκολη.
Ποιοι δεν θέλουν να σωθούμε; Όλοι οι σπεκουλαδόροι του κόσμου. Όλοι αυτοί που σορτάρουν το ευρώ και τα ομόλογα των χωρών του ευρώ. Επίσης, μην ξεχνάμε τη ρήση του Λένιν «οι πρόθυμοι ηλίθιοι», γιατί υπάρχουν κι αυτοί, οι οποίοι δεν θέλουν να σωθούμε.
Πολλοί ρωτούν «Πληρώνουν μόνο οι φτωχοί; Δεν πληρώνουν οι  πλούσιοι;». Να αντιστρέψω το ερώτημα: Στο χρόνο που είμαστε κυβέρνηση πόσοι επώνυμοι   έχουν μπει φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο; Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι. Λυπάμαι, επίσης, που υπάρχουν 18.000 off shore εταιρείες στη χώρα αυτή. Αυτό έχει να κάνει όχι με το κράτος, αλλά με ένα σύστημα αξιών, το οποίο πρέπει να καταδικάσουμε. Εμείς θα προσπαθήσουμε με την τεχνογνωσία που έχουμε και με όση βοήθεια μπορούμε να έχουμε να  μην αφήσουμε τίποτε όρθιο στο χώρο των off shore εταιρειών.         
Χρειαζόμαστε ελεγκτές στο Υπουργείο Οικονομικών. Συγχωνεύσαμε ΔΟΥ. Από 240 ΔΟΥ έχουμε λιγότερες από 120 και 5.000 ελεγκτές, που μέχρι τώρα μοίραζαν παράβολα, τώρα είναι στο δρόμο και μοιράζουν  πρόστιμα ή κάνουν ελέγχους σε off shore εταιρείες.
Άρα, να έχετε ελπίδα. Πράγματι βγαίνει ο λογαριασμός, αρκεί να το πιστέψουμε και εμείς.  
Η κυρούμενη σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων εκφράζει την προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Η κυρούμενη σύμβαση αφορά στην παραχώρηση για 12 έτη του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων.
Η συγκεκριμένη παραχώρηση δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο απεκδύεται της εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων επίγεια.
Ο παραχωρησιούχος έχει την υποχρέωση να ασκήσει την εν λόγω δραστηριότητα, εντός ενός αυστηρά ρυθμιζόμενου και εποπτευόμενου πλαισίου λειτουργίας και διεξαγωγής του παιγνίου των κρατικών λαχείων.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα παρακολουθήσει την εκτέλεση των συμβατικών όρων και αντίστοιχα η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) θα αναλάβει την τήρηση εκ μέρους του παραχωρησιούχου του νέου Κανονισμού  Κρατικών Λαχείων, καθώς και των ειδικών Κανονισμών για κάθε Λαχείο που θα θεσπισθούν.
Ο Κανονισμός Κρατικών Λαχείων προβλέπει, πέρα από τους ρυθμιστικούς κανόνες της ίδιας της δραστηριότητας, την τήρηση των στόχων της δημόσιας πολιτικής,  που περιλαμβάνουν την προστασία των ανηλίκων, των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και εν γένει των καταναλωτών, την αποτροπή της υπέρμετρης σπατάλης, την αποτροπή του εθισμού στα τυχερά παίγνια, την αποτροπή της απάτης και άλλων εγκλημάτων.
Σε ό,τι αφορά το τίμημα, όσοι κάνουνε λόγο για ξεπούλημα, θα πρέπει να διαβάσουν πιο προσεκτικά τους όρους της σύμβασης, δεδομένου ότι εξασφαλίζει επιπλέον έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, 524 εκ. ευρώ σε βάθος δωδεκαετίας, συγκριτικά με τα έσοδα που θα είχαμε υπό κρατική διαχείριση. Αυτό ακριβώς είναι το νούμερο που θέλω να συγκρατήσετε. Αυτό είναι το όφελος σε μια 12ετία από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, για κάθε περιουσιακό στοιχείο που τίθεται  προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, διενεργείται αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Κατά συνέπεια, για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, απαιτήθηκε υποβολή οικονομικής προσφοράς, η οποία κατ’ελάχιστο θα απεικόνιζε την συγκεκριμένη αποτίμηση των Κρατικών Λαχείων.
Σε σχέση με το ερώτημα του κ.Τσούκαλη, ως προς το ποσοστό 20% επί της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη, που διατίθενται για κοινωνικές πολιτικές, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Το ποσοστό του συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου που διατίθεται για κοινωνικές πολιτικές (20%) είναι σε αντιστοιχία με όσα προβλέπει ο Ν.4002/2011 και για τα υπόλοιπα τυχερά παίγνια.
Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε  περίπου 200 εκ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δωδεκαετίας.
Επιπλέον αυτού του ποσού, για κοινωνικές πολιτικές θα διατίθενται και τα ανείσπρακτα κέρδη (εκτιμώνται σε  περίπου 170 εκ. ευρώ), καθώς και τα κέρδη από το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο (εκτιμώνται σε 130 εκ. ευρώ).
Κατά συνέπεια, το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα διατεθεί για κοινωνικές πολιτικές, ανέρχεται σε περίπου 500 εκ. ευρώ.
Και οι προτάσεις της κυρίας Μάρκου, ειδικής αγορήτριας της ΔΗΜΑΡ, για την καλύτερη κατανομή του συγκεκριμένου κονδυλίου θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. 
Είναι σαφές ότι ενισχύεται η χρηματοδότηση των κοινωνικών πολιτικών από την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων, ενώ προφανώς είναι επωφελής για τον ίδιο σκοπό και η επανέναρξη λειτουργίας του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου, που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά πρόσθετα έσοδα.
Ως προς το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, για το οποίο τέθηκε το ζήτημα για ποιο λόγο δεν περιλαμβάνεται στην Παραχώρηση, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η διαχείριση του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου περιλαμβάνεται στην Παραχώρηση, αλλά διαφυλάσσεται πλήρως ο κοινωνικός χαρακτήρας του.
Προς αυτό το σκοπό, ο Παραχωρησιούχος αποδίδει το σύνολο των καθαρών κερδών του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου (δηλαδή πωλήσεις λαχείων, μείον πληρωμές προς τους νικητές, μείον αμοιβή διαχείρισης 17% επί των εσόδων) στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου αυτό να διατεθεί για κοινωνικές πολιτικές.
Το ποσό αυτό εκτιμάται σε 130 εκ. ευρώ κατά τη διάρκεια της 12ετούς παραχώρησης.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι με την υπ’ αριθ. 61/2013 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τον προσυμβατικό έλεγχο της Σύμβασης Παραχώρησης, κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος, που να κωλύει την υπογραφή της ελεγχθείσας Σύμβασης, κάτι που άλλωστε είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές.
Τέλος, όσον αφορά την κυρία Χαραλαμπίδου, που είπε ότι τα ποσά που συσσωρεύονται πάνε στην αποπληρωμή του χρέους που είναι παράνομο και επαχθές, αυτό δεν είναι ακριβές. Μόνο η εφάπαξ καταβολή πάει προς το χρέος, δηλ. τα 190 εκ. ευρώ. Το 30% του μικτού κέρδους κάθε χρόνο, που θα καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο, πάει για την αποπληρωμή μισθών, συντάξεων κλπ. Προβλέπεται ρητά ότι το 20% αυτών των καταβολών θα χρησιμοποιείται στη χρηματοδότηση ιδρυμάτων και οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας.  



Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ