Αθήνα,
30 Μαΐου 2013
30.000
τόνοι τσίπουρου κάθε χρόνο, βαφτίζονται
ελληνικοί
Παρέμβαση
του Λευτέρη Αυγενάκη
Στις
μεγάλες ποσότητες που αγγίζουν τα
30.000.000 λίτρα τσίπουρου σύμφωνα με
δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, που
εισάγονται από τις γειτονικές χώρες
και στη συνέχεια βαφτίζονται
ελληνικά και διοχετεύονται στην αγορά,
αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.
Λευτέρης
Αυγενάκης,
σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, κ. Αθανάσιο
Τσαυτάρη.
Όπως
αναφέρει ο Λευτέρης
Αυγενάκης:
«το
τσίπουρο αυτό είναι επικίνδυνο για την
δημόσια υγεία, διότι στις περισσότερες
περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες
υγιεινής κατά την παραγωγή και την
συσκευασία του».
Πιο συγκεκριμένα, «στο
παράνομα εισαγόμενο τσίπουρο
δεν επιλέγονται τα καλά σταφύλια από
αυτά που είναι σάπια ή υπερώριμα και
δεν διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα
κοτσάνια με αποτέλεσμα μια σειρά από
τοξικές ουσίες περνούν στο τελικό
προϊόν, μεταξύ αυτών και μεθανόλη, η
οποία σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί
τύφλωση. Επίσης δεν διαχωρίζεται το
πρώτο και το τελευταίο μέρος της απόσταξης
(οι κεφαλοουρές) που επίσης περιέχουν
μια σειρά από τοξικές και επικίνδυνες
ουσίες, με σκοπό να παράγουν μεγαλύτερες
ποσότητες, τελικά όμως θέτουν σε κίνδυνο
την δημόσια υγεία».
Δεν
είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα,
που οι
επιτήδειοι αναμιγνύουν τα στέμφυλα με
μελάσα ή ζάχαρη οπότε παράγουν νοθευμένο
προϊόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις
χρησιμοποιούν αποστακτήρες (άμβυκες)
που είναι ακατάλληλοι χάλκινοι μη
επικασσιτερωμένοι ή παλαιωμένοι, με
αποτέλεσμα μια σειρά απο τοξικά μέταλλα
να περνούν στο τσίπουρο. Τέλος, το
τσίπουρο είναι συσκευασμένο σε πλαστικές
φιάλες, πράγμα το οποίο απαγορεύεται
από το νόμο, διότι είναι αποδεδειγμένο
ότι τοξικές και επικίνδυνες ουσίες
μεταφέρονται από το πλαστικό στο
τσίπουρο. Αυτές είναι
μόνο μερικές από τις τοξικές
και
επικίνδυνές ουσίες που μεταφέρονται
στο παράνομο τσίπουρο, τόσο κατά την
παραγωγή του όσο και τη συσκευασία του.
Σύμφωνα
με στοιχεία του ΣΕAOΠ
(Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οίνου
και Ποτών), πάνω από 20.000.000 λίτρα τσίπουρου
εισάγονται παράνομα στην Ελλάδα από
Αλβανία, Βουλγαρία κυρίως και κυκλοφορούν,
αφού βαφτισθούν ελληνικά. Το κράτος για
κάθε λίτρο χύμα τσίπουρου εισπράττει
περίπου 60 λεπτά, ενώ εάν πωλείται ως
εμφιαλωμένο ο φόρος είναι περίπου 5,5
ευρώ.
Όπως
διαπιστώνει ο Λ. Αυγενάκης: «το κράτος
να χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ,
αλλά κυρίως προκύπτουν πολλαπλοί
κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, γεγονός
που καθιστά επιτακτική την περαιτέρω
δραστηριοποίηση των αρχών για την πάταξη
φαινομένων ελληνοποιήσεων».
Τέλος,
ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά τον
αρμόδιο Υπουργό εάν έχουν γίνει σχετικοί
έλεγχοι και ποιο είναι το πόρισμα από
τους ελέγχους αυτούς και ζητά την
αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων
τσίπουρου με στοχευμένες πλέον δράσεις
οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Επισυνάπτεται:
- Η παρέμβαση του Λευτέρη ΑυγενάκηΠρος τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνκ. Αθανάσιο ΤσαυτάρηΕΡΩΤΗΣΗΤου Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη ΑυγενάκηΑθήνα, 28-05-2013ΘΕΜΑ: 30.000 τόνοι κάθε χρόνο τσίπουρου βαφτίζονται ελληνικοίΣύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα 30.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από τις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ. στην συνέχεια βαφτίζονται ελληνικά και διοχετεύονται στην αγορά. Το τσίπουρο αυτό είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και την συσκευασία του. Το τσίπουρο παρασκευάζεται από τα στέμφυλα (τσάμπουρα, ή τσίκουδα) αφού ζυμωθούν με ή χωρίς μούστο και στην συνέχεια αποστάζεται για την παραγωγή τσίπουρου 35-55 αλκοολικών βαθμών (γράδων). Εάν το απόσταγμα γίνεται μαζί με γλυκάνισο τότε ονομάζεται τσίπουρο, εάν αποστάζεται χωρίς γλυκάνισο, μάραθο ή άλλα αρωματικά φυτά ονομάζεται τσικουδιά.Στο παράνομα εισαγόμενο τσίπουρο δεν επιλέγονται τα καλά σταφύλια από αυτά που είναι σάπια ή υπερώριμα και δεν διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα κοτσάνια με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικές ουσίες περνούν στο τελικό προϊόν, μεταξύ αυτών και μεθανόλη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί τύφλωση. Επίσης δεν διαχωρίζεται το πρώτο και το τελευταίο μέρος της απόσταξης (οι κεφαλοουρές) που επίσης περιέχουν μια σειρά από τοξικές και επικίνδυνες ουσίες, με σκοπό να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, τελικά όμως θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία..Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα, που οι επιτήδειοι αναμιγνύουν τα στέμφυλα με μελάσα ή ζάχαρη οπότε παράγουν νοθευμένο προϊόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν αποστακτήρες (άμβυκες) που είναι ακατάλληλοι χάλκινοι μη επικασσιτερωμένοι ή παλαιωμένοι, με αποτέλεσμα μια σειρά απο τοξικά μέταλλα να περνούν στο τσίπουρο. Τέλος, το τσίπουρο είναι συσκευασμένο σε πλαστικές φιάλες, πράγμα το οποίο απαγορεύεται από το νόμο, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι τοξικές και επικίνδυνες ουσίες μεταφέρονται από το πλαστικό στο τσίπουρο. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τοξικές και επικίνδυνές ουσίες που μεταφέρονται στο παράνομο τσίπουρο, τόσο κατά την παραγωγή του όσο και τη συσκευασία του.Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕAOΠ (Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οίνου και Ποτών), πάνω από 20.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται παράνομα στην Ελλάδα από Αλβανία, Βουλγαρία κυρίως και κυκλοφορούν, αφού βαφτισθούν ελληνικά. Το κράτος για κάθε λίτρο χύμα τσίπουρου εισπράττει περίπου 60 λεπτά, ενώ εάν πωλείται ως εμφιαλωμένο ο φόρος είναι περίπου 5,5 ευρώ.Το συμπέρασμα είναι το κράτος να χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ, αλλά κυρίως προκύπτουν πολλαπλοί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την περαιτέρω δραστηριοποίηση των αρχών για την πάταξη φαινομένων ελληνοποιήσεων.Κατόπιν των ανωτέρω,ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι και ποιο είναι το πόρισμα από τους ελέγχους αυτούς;2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων τσίπουρου και με ποιες στοχευμένες δράσεις οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα;Ο Ερωτών ΒουλευτήςΛευτέρης Κ. ΑυγενάκηςΒουλευτής ΝΔ Ηρακλείου