Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012
Ενημέρωση της Βουλής για τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ιδιωτικού τομέα από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχω την εξαιρετική τιμή να ανακοινώσω προς τη Βουλή των Ελλήνων πως χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανταπόκρισης των κομιστών των ελληνικών ομολόγων και άλλων επιλέξιμων τίτλων του ελληνικού Δημοσίου στη διαδικασία ανταλλαγής, δηλαδή στο λεγόμενο PSI.
Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε διεθνές ιστορικό προηγούμενο. Όπως ανακοίνωσα σήμερα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας η συμμετοχή θα προσεγγίσει με τα σημερινά δεδομένα το 96% του συνόλου των επιλέξιμων τίτλων, για την ακρίβεια με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα έχουμε ήδη το 95,7% του συνόλου των επιλέξιμων τίτλων, δηλαδή 197 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 206 δισεκατομμυρίων ευρώ επιλέξιμων τίτλων.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την προσφορά της 24ης Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της 21ης Φεβρουαρίου του Eurogroup, στόχος μετά την επίτευξη του οποίου είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ανταλλαγής ήταν το 90% συμμετοχής με πρόταση ανταλλαγής. Αυτό ήδη έχει υπερκαλυφθεί.
Και θα προτείνω προς το Eurogroup σε λίγο και προς το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο ειδικά για την κατηγορία των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο και για την κατηγορία των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακών δανείων των ΔΕΚΟ που αθροιστικά φτάνουν στο ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ η προσφορά θα παραταθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία και σ’ αυτό το μικρό 4% των μη δηλωθέντων τίτλων να εμφανιστεί και να δηλώσει συμμετοχή αντιλαμβανόμενο ότι η μη συμμετοχή βλάπτει και τα δικά του συμφέροντα. Γιατί η προσφορά αυτή είναι μοναδική και μετά την 23η Μαρτίου δεν θα υπάρξει ανάλογη προσφορά και είναι μία εσφαλμένη επιλογή το να παραμείνει κανείς εκτός της διαδικασίας αυτής.
Με βάση τα δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί χθες τα μεσάνυχτα, στο μεγάλο κορμό των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο, συνολικού ύψους 177 δισεκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή με πρόταση ανταλλαγής και θετική ψήφο στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής σράσης (CACs) υπερέβη το 86%. Για την ακρίβεια, η Γενική Συνέλευση συγκροτήθηκε από ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ομολογιούχων, η δε πλειοψηφία υπέρ της ενεργοποίησης των Μητρών Συλλογικής Δράσης υπερέβη το 86%.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η απαρτία αντιστοιχεί με το 50% του υπολειπομένου κεφαλαίου και η αναγκαία πλειοψηφία με το 66% των εκφραζομένων τίτλων. Εδώ έχουμε συντριπτική υπερκάλυψη και του ποσοστού της απαρτίας και του ποσοστού της πλειοψηφίας.
Αυτό σημαίνει ότι με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά την συνεδρίαση του Eurogroup και τη διαβούλευση που θα έχω με τους συναδέλφους μου, ότι το σύνολο των 177 δισεκατομμυρίων ευρώ ομολόγων ελληνικού Δικαίου εντάσσονται στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
Από τα ποσά των περίπου 17,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ομολόγων ξένου δικαίου, εντάχθηκαν ήδη 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και από τα ποσά των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 9,8 δισεκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν ήδη 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δύο αυτές μικρότερες κατηγορίες ομολόγων.
Πρόκειται πρακτικά για μία εντυπωσιακή, μη αναμενόμενη διεθνώς επιτυχία. Πολλοί ανέμεναν την επιτυχία της διαδικασίας αυτής σε ένα πολύ χαμηλότερο πιο συμβατικό επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι και διεθνώς αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε αγορά αντιμετωπίζει με άλλο τρόπο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αντιμετωπίζει την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία όχι μόνον ως μία βιώσιμη δημοσιονομικά κατάσταση, αλλά ως μία βιώσιμη χώρα που μπορεί να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική, ισότιμη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Δεν πρόκειται απλά και μόνο για μία ανασυγκρότηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, για μία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα και για μία ψήφο εμπιστοσύνης στο δυναμισμό και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εφ’ όσον εμείς αξιοποιήσουμε στο έπακρο με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο αυτή την ιστορική ευκαιρία.
Σας παρακαλώ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, να αντιληφθούμε τι είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί σήμερα. Για πρώτη φορά στην ελληνική δημοσιονομική ιστορία έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το δημόσιο χρέος και να το μειώσουμε κατά ένα συντριπτικό ποσοστό, να ελαφρύνουμε τις επόμενες γενιές, να μειώσουμε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Γιατί με το που αυξάνεται η μέση διάρκεια του χρέους, με το που μειώνονται τα μέσα επιτόκια, μειώνεται και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και αυτό μας φέρνει πολύ πιο κοντά όχι μόνον στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και στα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Μέχρι και φέτος και του χρόνου η Ελλάδα, λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της αμεριμνησίας, των ιστορικών ευθυνών μας που βαραίνουν πρωτίστως το πολιτικό σύστημα, που όπως έχω πει κατ’ επανάληψη έχει ένα βουνό ευθύνης, αλλά και ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει -θα το σκεφτεί μέσα στη δική του συνείδηση- έναν μικρό κόκκο άμμου ευθύνης για το τι συμβαίνει στη χώρα αυτή.
Επί δεκαετίες, λοιπόν, προσθέτουμε χρέος στο χρέος και αυτό θα γίνει και το 2012, ενδεχομένως και το 2013. Είναι πολύ σημαντικό, από τη στιγμή που η χώρα εντάσσεται σ’ αυτή τη διαδικασία, απαλλάσσεται από ένα μεγάλο βάρος, αποκτά χρέος εν δυνάμει βιώσιμο με βάση μια πολύ αυστηρή μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που έχει αποδεχτεί η Τρόικα, εμείς να μην ξανακάνουμε τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος εάν θέλουμε να έχουμε ένα γνήσιο, πραγματικό, κοινωνικό κράτος, αν θέλουμε να έχουμε μία κοινωνία αλληλεγγύης, αν θέλουμε να έχουμε ένα κράτος δικαίου που σέβεται τον φορολογούμενο, σέβεται τη σχέση πολίτη και δημόσιας διοίκησης, σέβεται τον εαυτό του και την ιστορία αυτού του Έθνους.
Το πρόβλημα της οικονομίας -το έχω πει κατ’ επανάληψη- είναι πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό, πρόβλημα κοινωνικό, πρόβλημα νοοτροπίας, πρόβλημα πολιτικών, κομματικών, διοικητικών πρακτικών. Τώρα είναι η στιγμή η κατάλληλη για να κάνουμε τον ιστορικό απολογισμό και κυρίως για να διαγράψουμε την προοπτική της χώρας.
Η στιγμή είναι σημαντική, πρέπει να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων που είναι το σώμα στο οποίο καταγράφεται η ιστορία του Έθνους και σε εμάς εναπόκειται να κάνουμε οργανωμένα και υπεύθυνα τα επόμενα βήματα που είναι απολύτως αναγκαία.
Σας ευχαριστώ.-