Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.1.12

Ιωάννινα, 20 Ιανουαρίου 2012

 Προστασία των εργαζομένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων με αλλαγές στο Άρθρο 99 ζητά ο Θανάσης Οικονόμου.

Ερώτηση με θέμα την ανάγκη τροποποίησης του Άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου μαζί με 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Πιο συγκεκριμένα, με την Ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Μιλ. Παπαϊώνου, και στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, οι βουλευτές ζητούν την προστασία των εργαζομένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων από την πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης.
Το Άρθρο 99 δίνει αυξημένη προτεραιότητα στην πλειοψηφία των δανειστών μιας επιχείρησης αρκεί να συμπληρώνουν ποσοστό 60% των πιστωτών. Αυτό κατά κανόνα καλύπτεται από τους μεγάλους πιστωτές, δηλαδή τα τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα τόσο οι εργαζόμενοι όσοι και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μην μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Στην δικαστική πρακτική διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι οι διατάξεις του Άρθρου 99 λειτουργούν ως «κολυμπήθρα του Συλωάμ» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν το Άρθρο ως μέσο αποφυγής της πτώχευσης εκμεταλλευόμενες το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Την ίδια ώρα, ενώ οι πιστωτές -στην πλειοψηφία τους τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ικανοποιούνται- οι απαιτήσεις των εργαζομένων πέφτουν στο κενό, είτε ταλαιπωρούμενοι στις δικαστικές αίθουσες, είτε επειδή δεσμεύονται από τις συμφωνίες των μεγαλύτερου οικονομικού μεγέθους πιστωτών (τραπεζών κλπ) και κυρίως δεν κατατάσσονται σε προνομιακό καθεστώς, όπως συμβαίνει στην διαδικασία πτώχευσης.
Οι βουλευτές στην Ερώτησή τους ουσιαστικά προτρέπουν τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε τροποποίηση του Άρθρου 99, ώστε και η επιχειρηματικότητα να μην πλήττεται αλλά και η διαδικασία να μην καταλήγει σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους ταμείων. Προτείνουν δε, και τη σύντμηση των προθεσμιών προσδιορισμού δικάσιμου.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ