Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.12.11

Μίζες για τα υποβρύχια: Ποινές και πρόστιμα στη Γερμάνια για όσους έδωσαν. Κουκούλωμα και σκοτάδι στην Ελλάδα για όσους τα πήραν


Συζήτηση Επίκαιρης ερώτησης: Η ποινική δίωξη, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ασκηθεί στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) κ. Μίχα για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των υποβρυχίων


Δήλωση Δ. Παπαδημούλη: για την χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου σχετικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων


Παπαδημούλης:
«Αληθεύει ότι μέσα στους 29 που τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και κατηγορούνται για 8 κακουργήματα είναι και ο κ. Μίχας;»
«Έχει υποβάλλει παραίτηση ο κ. Μίχας από τη θέση του επικεφαλής του ΕΦΕΤ μέχρις ότου ξεκαθαριστεί δικαστικά η υπόθεση;»
«Στην Ελλάδα των μεγάλων σκανδάλων, του τεράστιου όγκου μαύρου χρήματος, της σκανδαλώδους ατιμωρησίας, της κομματικής omerta και του κουκουλώματος, είναι μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης όταν κάποιος κατηγορείται για κάτι μεγάλο, να πηγαίνει στην άκρη μέχρις ότου εκκαθαριστεί δικαστικά το θέμα του. Κι αν δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος υποβάλλοντας την παραίτησή του, να του ζητείται η παραίτηση.»

Τιμοσίδης:
«Στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου μας, αλλά και στο ίδιο το Υπουργείο δεν έχει κοινοποιηθεί άσκηση ένδικου μέσου κατά του κ. Μίχα. Δεν το γνωρίζουμε. Δεν το ξέρουμε. Δεν είναι δική μας υπόθεση».
«Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι είκοσι εννέα, οι οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία που είπατε εσείς. Σας είπα, επίσης, ότι εφόσον προκύψει ζήτημα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον»



Την ίδια μέρα που στην Γερμανία, το αρμόδιο δικαστήριο του Μονάχου επέβαλε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ στην γερμανική Ferrostal για μίζες σε Έλληνες και Πορτογάλους αξιωματούχους, με τις οποίες η εταιρεία εξασφάλισε επικερδή συμβόλαια για πώληση υποβρυχίων και καταδίκασε δυο πρώην μάνατζερ της εταιρείας Ferrostaal σε δύο χρόνια φυλάκιση ως αυτουργούς της δωροδοκίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την ποινική δίωξη, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ασκηθεί στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Μίχα για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των υποβρυχίων έφερε το ζήτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ως εξής:
«Κύριε Τιμοσίδη, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, πριν από 3 περίπου μήνες η ελληνική δικαιοσύνη με αφορμή την αποκάλυψη από τη γερμανική δικαιοσύνη του μεγάλου σκανδάλου της προμήθειας 4 υποβρυχίων επί Υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και με στοιχεία ότι δόθηκαν μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε πολλά εμπλεκόμενα πρόσωπα άσκησε, σύμφωνα με όλα τα σχετικά δημοσιεύματα, δίωξη εναντίον 29 προσώπων για 8 κακουργήματα και αποφάσισε και την απαγόρευση της εξόδου τους από τη χώρα.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ανάμεσα στους 29 είναι και ο κ. Μίχας, σημερινός Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, όπου ορίστηκε εκεί μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας, κ. Λοβέρδου. Είναι πρώην Νομάρχης Πειραιά, πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά και εκ των κορυφαίων οργανωτικών στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σήμερα.
Η ερώτησή μου είναι απλή: Αληθεύει ότι μέσα στους 29 που τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και κατηγορούνται για 8 κακουργήματα είναι και ο κ. Μίχας; Έχει υποβάλλει παραίτηση ο κ. Μίχας από τη θέση του επικεφαλής του ΕΦΕΤ μέχρις ότου ξεκαθαριστεί δικαστικά η υπόθεση; Του έχει ζητηθεί μια τέτοια παραίτηση, ή συνεχίζει ο κ. Λοβέρδος και η πολιτική ηγεσία της Κυβέρνησης να τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της;
Τέλος, με ποια κριτήρια επελέγη ως επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ο κ. Μίχας αντικαθιστώντας έναν καθηγητή γεωπονίας, τον κ. Νυχά, με πλούσιο επιστημονικό έργο σχετικό με το αντικείμενο;»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμόσίδης και δήλωσε ότι παρ’ ότι γνωρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον κ. Μίχα, σημερινό Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, ως ένα από τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο των υποβρυχίων ουδέποτε έχει κοινοποιηθεί άσκηση ένδικου μέσου κατά του κ. Μίχα. στο Υπουργείο Υγείας το οποίο είναι προϊστάμενη αρχή του ΕΦΕΤ.
Στη δευτερολογία του ο Δ. Παπαδημούλης άσκησε δριμεία κριτική για την αντικατάσταση του κ. Νυχά ενός έγκριτου και σχετικού με το αντικείμενο επιστήμονα στη θέση του Προέδρου του ΕΦΕΤ από ένα πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Μίχα πολλώ δε μάλλον όταν ο κ. Μίχας φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των 29 κατηγορουμένων για παθητική δωροδοκία για την υπόθεση των υποβρυχιών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «είναι μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης όταν κάποιος κατηγορείται για κάτι μεγάλο, να πηγαίνει στην άκρη μέχρις ότου εκκαθαριστεί δικαστικά το θέμα του.
Η συνολική τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του:
«Ειλικρινά απορώ με την απάντηση. Νομίζω, κύριε Τιμοσίδη, ότι υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Μας περιγράφετε μία άριστη συνεργασία του κ. Λοβέρδου και δική σας με τον κ. Μίχα. Στη διάρκεια αυτής της συνεργασίας τον ρώτησε ο κ. Λοβέρδος: «Παιδί μου, είσαι μεταξύ των είκοσι εννέα κατηγορουμένων για οκτώ κακουργήματα; Σου έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα;» Απαντήστε μου στη δευτερολογία σας αν τον ρώτησε ή αν το θεώρησε περιττό. Μην κοροϊδευόμαστε.
Σας κατέθεσα μία ερώτηση γραπτή στο Υπουργείο στις 3 Οκτωβρίου. Επί δυόμιση μήνες, παραβιάζοντας κάθε έννοια του Κανονισμού της Βουλής, καθυστερήσατε και αποφύγατε να απαντήσετε. Την έφερα με τη διαδικασία των αναφορών και ερωτήσεων προσβλέποντας σε μία απάντηση.
Δεν γνωρίζω, κύριε Τιμοσίδη, εάν ο κ. Μίχας είναι ένοχος. Σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας. Πιστεύω, όμως, ότι στην Ελλάδα των μεγάλων σκανδάλων, του τεράστιου όγκου μαύρου χρήματος, της σκανδαλώδους ατιμωρησίας, της κομματικής omerta και του κουκουλώματος, είναι μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης όταν κάποιος κατηγορείται για κάτι μεγάλο, να πηγαίνει στην άκρη μέχρις ότου εκκαθαριστεί δικαστικά το θέμα του. Κι αν δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος υποβάλλοντας την παραίτησή του, να του ζητείται η παραίτηση.
Μη γελιόμαστε, αυτά τα θέματα σε μία περίοδο μεγάλης ανεργίας, μεγάλων περικοπών, μεγάλης φτώχειας και σκανδαλώδους ατιμωρησίας γι’ αυτούς που βάζουν το δάχτυλο στο μέλι, προκαλούν.
Μου είπατε ότι τα κριτήρια ήταν σύμφωνα με όλους τους νόμους. Σας ερωτώ και απαντήστε μου και σ’ αυτό: Μήπως τα κριτήρια για την αλληλεγγύη και την κάλυψη ήταν και παραμένουν κομματικά και εσωκομματικά; Μήπως όταν αντικαθίσταται ένας κορυφαίος σχετικός επιστήμονας με θέματα ελέγχου τροφίμων, όπως ο καθηγητής Γεωπονίας Νιχάς, από ένα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη δύναμη στα οργανωτικά σε μια περίοδο που εκκρεμούν θέματα ηγεσίας και πιθανών εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ είναι άλλα τα κριτήρια και όχι τα κριτήρια του δημοσίου συμφέροντος;
Κύριε Τιμοσίδη, προσωπικά σας εκτιμώ. Περιμένω σαφείς απαντήσεις, γιατί σας βεβαιώνω ότι αυτά τα ερωτήματα πονάνε και σκανδαλίζουν όλους τους Έλληνες ό,τι κόμμα και αν ψηφίζουν.

Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμόσίδης απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τον κ. Μίχα. Αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι αν διαπιστωθεί ότι ο κ. Μίχας συμπεριλαμβάνεται στους 29 κατηγορούμενους για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, τότε θα γίνει ότι πρέπει για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.



Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου του Μονάχου σχετικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων που επέβαλε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ στην γερμανική Ferrostal για μίζες σε Έλληνες και Πορτογάλους αξιωματούχους και φυλάκιση 2 ετών σε δυο πρώην μάνατζερ της εταιρείας Ferrostaal ως αυτουργούς της δωροδοκίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Μίζες για τα υποβρύχια: Ποινές και πρόστιμα στη Γερμάνια για όσους έδωσαν. Κουκούλωμα και σκοτάδι στην Ελλάδα για όσους τα πήραν.»
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ