Άδικη και δυσβάστακτη χαρακτηρίζει τη φορολόγηση των κοινωφελών - φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων σε ερώτηση που κατέθεσε, σήμερα στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σε μια περίοδο που η κρίση δοκιμάζει σκληρά την ελληνική κοινωνία και πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την απόγνωση, τα κοινωφελή – φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Το δυσανάλογο αυτό βάρος οφείλεται στο γεγονός ότι με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, τα φιλανθρωπικά σωματεία - ιδρύματα καλούνται να καταβάλλουν 20% φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια, 0,5% φόρο για χρηματικές δωρεές, χρηματικές κληρονομίες και κληρονομίες ακινήτων, αλλά και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αξία των οικοπέδων πάνω στα οποία λειτουργούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει από τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει άμεσα το φορολογικό καθεστώς που τα διέπει αποδεικνύοντας την κοινωνική του ευαισθησία και κάνοντας πράξη τη φορολογική δικαιοσύνη την οποία ευαγγελίζεται.
Ακολουθεί η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
ΘΕΜΑ: Άδικη και δυσβάστακτη φορολόγηση των κοινωφελών - φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων
Σε μια περίοδο που η κρίση δοκιμάζει σκληρά την ελληνική κοινωνία και πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την απόγνωση, τα κοινωφελή – φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους. Αντί όμως η Πολιτεία να συνδράμει τέτοιες προσπάθειες που δίνουν ελπίδα, ιδιαίτερα σε παιδιά και τις οικογένειές τους, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τους με την δυσβάστακτη φορολογία που τους έχει επιβάλλει τα τελευταία 2 χρόνια. Με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, τα φιλανθρωπικά σωματεία - ιδρύματα καλούνται να καταβάλλουν 20% φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια, 0,5% φόρο για χρηματικές δωρεές, χρηματικές κληρονομίες και κληρονομίες ακινήτων, αλλά και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αξία των οικοπέδων πάνω στα οποία λειτουργούν.
Πέραν αυτών, καταργήθηκε και η έκπτωση - αφαίρεση της χρηματικής δωρεάς από το εισόδημα του δωρητή. Πλέον, από το ποσό που κάποιος δωρίζει δικαιολογείται και αφαιρείται μόνο το 20% αυτού και η αφαίρεση γίνεται από την αναλογία του φόρου του. Αντίθετα, διαφορετικό καθεστώς ισχύει για τα πολιτιστικά σωματεία και ιδρύματα, καθώς ο χορηγός τους τυγχάνει απαλλαγής από το εισόδημά του ενώ πριν από λίγους μήνες διαγράφησαν χρέη και πρόστιμα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που δεν είχαν καταβάλει μόνο τα πολιτιστικά ιδρύματα. Είναι προφανές ότι έχει διαμορφωθεί μια άνιση και άδικη φορολογική μεταχείριση στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε μία εποχή μάλιστα που οι ανάγκες τους είναι αντιστρόφως ανάλογες με τα έσοδά τους από δωρεές τα οποία έχουν μειωθεί δραματικά. Γι’ αυτό το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει άμεσα να επανεξετάσει το φορολογικό καθεστώς που τα διέπει αποδεικνύοντας την κοινωνική του ευαισθησία και κάνοντας πράξη την φορολογική δικαιοσύνη την οποία ευαγγελίζεται. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών
1.Είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει συνολικά το φορολογικό καθεστώς που διέπει τα κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία φιλανθρωπικού χαρακτήρα;
2.Προτίθεται να καταργήσει ή να αναθεωρήσει φορολογικές διατάξεις που επιβαρύνουν δυσανάλογα τα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους;