Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

9.3.11

Οι ερωτώντες βουλευτές Φώτης Κουβέλης Θανάσης Λεβέντης Νίκος Τσούκαλης Γρηγόρης Ψαριανός

ΕΡΩΤΗΣΗ 09/03/2011
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης • Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης • Οικονομικών
Θέμα: «Κινδυνεύει να κλείσει το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου»
 

Στο Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου, η Κλινική και οι δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης, τους τελευταίους 5 μήνες λειτουργούν μόνο με έναν ειδικό Νεφρολόγο, ενώ, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, θα έπρεπε να στελεχώνονται με επτά.
Τις τελευταίες 20 μέρες, λόγω αναρρωτικής άδειας του μοναδικού Νεφρολόγου, λειτουργούν στοιχειωδώς με μία αποσπασμένη παθολόγο ή με περιστασιακά αποσπασμένους νεφρολόγους από άλλα νοσοκομεία της χώρας για 4- 5 ημέρες. Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα των αποσπάσεων είτε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, είτε λόγω μη δυνατότητας μετάβασης των γιατρών, η κλινική μένει χωρίς Νεφρολόγο για αρκετές ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, ασθενείς με ειδικά νεφρολογικά προβλήματα πρέπει να διακομίζονται σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Ήδη έχουμε δύο περιπτώσεις διακομιδής μεταμοσχευμένων, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Η κάθε διακομιδή στοιχίζει περίπου 40.000 ευρώ, ενώ η πρόσληψη ενός Νεφρολόγου στην κλινική για ένα χρόνο θα στοίχιζε στο ελληνικό δημόσιο 30.000 ευρώ περίπου. Σε περίπτωση δε που η κλινική πάψει να λειτουργεί, το κόστος από τις συνεχείς διακομιδές θα είναι ασύγκριτα υψηλότερο.
Η υπολειτουργία της Μονάδας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων των ασθενών, καθώς, σε περίπτωση έκτακτης αιμοκάθαρσης, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο. Σημειωτέον ότι οι αιμοκαθάρσεις των νεφροπαθών γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανά διήμερο, και δεν επιδέχονται αναβολές.
Επίσης η χώρα δυσφημείται διεθνώς εξαιτίας της ακύρωσης των διακοπών 50 περίπου αιμοκαθαρόμενων τουριστών, οι οποίοι είχαν ήδη δρομολογήσει τις αιμοκαθάρσεις τους στην συγκεκριμένη μονάδα.
Οι τελευταίες 13 προκηρύξεις για Νεφρολόγο στο νοσοκομείο Ρόδου απέβησαν άκαρπες και μόνο στην τελευταία προκήρυξη υπήρξε ενδιαφέρον. Το Νοσοκομείο προχώρησε ταχύτατα τις διαδικασίες και μετά από συνεχείς πιέσεις το Υπ. Υγείας ενέκρινε την πρόσληψη, η οποία δεν ολοκληρώθηκε επειδή δεν εγκρίνεται πλέον καμία πρόσληψη από 1/1/2011 από τα Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :
Πώς προτίθενται να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα, ώστε αφενός να μην κινδυνέψει η ζωή κάποιου ασθενούς και αφετέρου να μη χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο με τα υπέρογκα ποσά, που στοιχίζουν οι διακομιδές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ