Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

25.2.11

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2011




Ευχαριστώ κ. Καρατζαφέρη για την ερώτηση.

Θα ξεκινήσω, λέγοντας λίγα λόγια για την περιοχή μας και τις πρόσφατες εξελίξεις, που βεβαίως αφορούν τελικά και στο πώς εμείς στηρίζουμε την άμυνά μας, αλλά και την αμυντική βιομηχανία μας.

Γιατί μετά την έκρηξη των γεγονότων στη Λιβύη, όπου έχουμε περίπου 300 Έλληνες, κινηθήκαμε, κινήθηκε και ο Στρατός, και η Αεροπορία, για να βοηθήσουμε εγκλωβισμένους σε πέντε περιοχές - ο μεγαλύτερος όγκος είναι στην Σάμπχα, ένα μέρος στην έρημο, στην Σύρτη, που έχει και λιμάνι, στην Βεγγάζη και στο Τζιάλο.

Μπόρεσαν τελικά να πάρουν άδειες προσέγγισης τα C-130, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας. Ο Υφυπουργός, κ. Δόλλης, βρέθηκε εκεί για να συντονίσει τις ενέργειες αυτές και καταφέραμε να απεγκλωβίσουμε ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων και Κυπρίων, καθώς και πολιτών άλλων χωρών, που είναι πολύ σημαντικό και για τις χώρες αυτές, αλλά και για τις σχέσεις μας μαζί τους.

Ειδικότερα, είχαμε μια συνεργασία με την Κίνα και συντονίσαμε με επιτυχία τη δική τους αποστολή, καθώς τρία ελληνικά πλοία συνέβαλαν στο να απεγκλωβιστούν χιλιάδες Κινέζοι και να φτάσουν στην Κρήτη.

Αυτό, κ. Καρατζαφέρη και αγαπητοί συνάδελφοι, αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας, αλλά βεβαίως και την κρισιμότητα της περιοχής. Εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά την πορεία μας για την ανθρωπιστική βοήθεια, αυτές τις μέρες - ελπίζω, να μην είναι εβδομάδες και μήνες.

Και η επόμενη μέρα, θα είναι για εμάς μια μέρα ανασυγκρότησης, για την ειρηνική μετάβαση σε δημοκρατικές λειτουργίες και θεσμούς, όπου και εδώ η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα, και ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βεβαίως, είναι κρίσιμη η ώρα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις και για την οικονομική κρίση, αλλά και για την παρουσία της στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο, με βάση μια διαφορετική οικονομική πολιτική για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Καλείται όμως να πάρει αποφάσεις και για την ενεργειακή κρίση, που πιθανώς να προκύψει απ’ αυτή την ανάφλεξη στον αραβικό κόσμο, όπως βεβαίως και για την κρίση που μπορεί να έχουμε στις τιμές των ειδών διατροφής.

Γι’ αυτό το λόγο, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα ευθύνης για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου. Είναι κρίσιμες για την Ευρώπη, είναι κρίσιμες για την Ελλάδα. Σ’ αυτή τη μάχη, δεν επιτρέπεται ούτε η υπερβολική αισιοδοξία, ούτε όμως και η μιζέρια της μοιρολατρίας.

Καμία μάχη δεν είναι μάταιη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το εθνικό μας συμφέρον. Αυτή η καταστροφολογία, που αναπαράγεται καθημερινά στη χώρα μας, οδηγεί στην παραίτηση. Και αυτό, θα ήταν από μόνο του καταστροφικό.

Σήμερα, είναι η ώρα να κατανοήσουμε και πάλι ότι, η 25η Μαρτίου είναι ένας κρίσιμος σταθμός, αλλά μόνο ένας σταθμός. Μακάρι να υπάρξουν θετικές αποφάσεις, γι’ αυτές δουλεύουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς δίνουμε τη μάχη, τη μάχη και για την 25η Μαρτίου, που θα συναντηθούμε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα υπάρξει, χωρίς φόβο και βασισμένοι στις δυνατότητές μας - και έχουμε δυνατότητες ως χώρα, οι οποίες είναι μεγάλες - πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Να πάψουμε επιτέλους να στηριζόμαστε σε δάνειες δυνάμεις, διότι είναι πρωτόγνωρες οι εξελίξεις, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και διεθνώς, σε θέματα από την ενέργεια μέχρι τη διατροφή και τις κλιματικές αλλαγές, και η ανάγκη ανάπτυξης εγγενών, δικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων, είναι καθοριστική.

Είναι καθοριστική, όπως είπατε και εσείς κ. Καρατζαφέρη, και λόγω της γείτονος χώρας και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να στηριχθεί και να εκσυγχρονιστεί η αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας. Και θα πω δυο λόγια γι’ αυτό. Διαθέτουμε εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία. Έχουν και σημαντική ιστορία, και σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό. Και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το αυτονόητο, ότι στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως σας είπα και πριν από δύο εβδομάδες κ. Καρατζαφέρη, για το θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Δίνουμε μάχες και θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε σε όλα τα μέτωπα, για να εγγυηθούμε την εθνική μας κυριαρχία. Η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, για να μπορούμε ως χώρα να είμαστε ισχυροί και στα αμυντικά ζητήματα.

Πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι να βοηθήσουμε την προοπτική του ελληνικού αμυντικού βιομηχανικού τομέα. Δεύτερον, να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα, με παρεμφερή έργα, που θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε και ανταγωνιστική βιομηχανία σε τομείς αιχμής, δηλαδή σε τομείς τεχνολογικής έντασης.

Να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, διότι έμειναν πίσω - όπως πολύ σωστά είπατε - τα τελευταία χρόνια. Μετά τον ΟΣΕ και την ΕΘΕΛ, είναι οι πιο ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις.

Τα οικονομικά τους αποτελέσματα, το 2009, ήταν ένα έλλειμμα 91 εκατομμυρίων για την ΕΑΒ και 165 εκατομμυρίων για τα ΕΑΣ. Το 2010 καταφέραμε, σε ελάχιστο χρόνο, να περιορίσουμε τη ζημιά στα 41 εκατομμύρια για την ΕΑΒ και στα 143 για τα ΕΑΣ. Ενώ προβλέπουμε το μηδενισμό του ελλείμματος για την ΕΑΒ το 2011 και περιορισμό της ζημιάς στα 90 εκατομμύρια για τα ΕΑΣ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που είχαμε μέσα σε λίγους μήνες, μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Έχουμε παρουσιάσει δημόσια και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο - και μάλιστα, παρουσιάστηκε στη Βουλή - για την αμυντική βιομηχανική μας βάση, στο πλαίσιο των κοινοτικών οδηγιών.

Αυτό το σχέδιο συνδέεται άμεσα με αυτό που χρειαζόμαστε, κ. Καρατζαφέρη και αγαπητοί συνάδελφοι, να υπάρχει η ασφάλεια, η λεγόμενη «ασφάλεια εφοδιασμού», που επιβάλλει επιτόπου, στην ελληνική επικράτεια, βιομηχανικές υποδομές και υποδομές υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, υποδομές αναγκαίες για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, θέλουμε να βελτιώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς και να υπάρξουν συμπαραγωγές για τη δημιουργία σύγχρονων αμυντικών προϊόντων και στρατηγικών συνεργασιών, όπως π.χ. στα ΕΑΣ.

Προωθούμε τις δικές μας παραγγελίες, με προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΑΒ. Ήδη, το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει απόφαση, έχει ενημερωθεί σχετικά και η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, για την προμήθεια βομβίδων για τις ανάγκες του στρατού ξηράς. Τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει ένα σχέδιο και για τα ΕΑΣ, για το διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και έχει αξιολογηθεί από διεθνή ειδικό σύμβουλο.

Και η ΕΑΒ, όμως, είναι περιζήτητη διεθνώς. Αλλά χρειάζεται χρηματοοικονομική εξυγίανση, βελτίωση του λειτουργικού πλαισίου και μεγαλύτερη διαφάνεια, καθώς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε σοβαρές συνεργασίες και στην ανάδειξη των δικών μας δυνατοτήτων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει μιλήσει πολλές φορές στη Βουλή για τα θέματα των ΕΑΣ, η ανασυγκρότηση των οποίων μπορεί να γίνει σε αυτοτελή βάση, παράλληλα με την ανανέωση του στόλου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης, η ΕΑΒ μπορεί να γίνει πλατφόρμα συνεργασίας αμυντικών βιομηχανιών του ιδιωτικού τομέα, μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα, και να συνεργαστεί με τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθώς παραδοσιακά, δυστυχώς, δεν υπήρχε τέτοια συνεργασία. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η ΕΑΒ να λειτουργεί ως βάση υποστήριξης όλων των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τέλος, η ΕΛΒΟ, όπως ξέρετε, μετά από τη συμβολική τιμή που προσέφερε ο Όμιλος Μυτιληναίου, έχει περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο, για να αναδιοργανωθεί και να επαναϊδιωτικοποιηθεί σε άλλη βάση.

Και αυτός ο τομέας, όμως, έχει μια σημαντική δυνατότητα, αφού εκτελεί ήδη παραγγελία οχημάτων της Κυπριακής Εθνοφρουράς, ενώ το ΚΥΣΕΑ, με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ανέθεσε σε αυτό το φορέα την ανακατασκευή των αρματοφορέων του Ελληνικού Στρατού.

Υπάρχει και εδώ μια σημαντική δυνατότητα και, όπως βλέπετε, προχωράμε και εδώ σε σημαντικές αλλαγές και στην υποστήριξη της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Όλα αυτά, κ. Καρατζαφέρη, είναι δουλειά μόλις 15 μηνών. Και νομίζω, αυτό δείχνει απόλυτα τη βούλησή μας να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία, για να στηρίξουμε την άμυνά μας, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι σε στιγμές δυσκολίας - και όχι μόνον. Να δώσουμε και μια προοπτική σε μια σημαντικότατη βιομηχανία και σε μια ουσιαστική τεχνολογία, την οποία η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει, ακόμα και να εξάγει, βοηθώντας στη διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά και στη δημιουργία νέων.

Ευχαριστώ πολύ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Ξέρετε, κ. Καρατζαφέρη, ότι δίνουμε μάχες και εντός και εκτός Ελλάδας, για να αντιμετωπίσουμε το συσσωρευμένο χρέος, που δυστυχώς έπεσε στο κεφάλι αυτής της Κυβέρνησης. Σηκώνουμε αυτό το βάρος, όμως, και θα σηκώσουμε αυτό το βάρος, ακριβώς αλλάζοντας τη χώρα, παρά τις όποιες δυσκολίες. Και κατανοούμε απόλυτα ότι, αυτή τη στιγμή, περνά πολύ δύσκολα ο Ελληνικός λαός.

Είναι μια μετάβαση, όμως. Μια δύσκολη μετάβαση, αλλά μια μετάβαση σε μια διαφορετική Ελλάδα. Και μια διαφορετική Ελλάδα σημαίνει, ναι, να δούμε και τα συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος, να κλείσουμε αυτή τη σελίδα, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για μια αναπτυξιακή προοπτική, που δίνει σιγουριά και στήριγμα, με βάση τις δικές μας δυνάμεις.

Συσσωρευμένα χρέη είχαμε και στην αμυντική βιομηχανία - ΕΑΣ 1,2 δις, ΕΑΒ 700 εκατομμύρια, ΕΛΒΟ 100 εκατομμύρια, ένα σύνολο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρέος από αυτές τις αμυντικές βιομηχανίες.

Στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν έγινε καμία παραγγελία αμυντικών εξοπλισμών για τις αμυντικές βιομηχανίες του δημόσιου τομέα. Αυτή ήταν, λοιπόν, η προσφορά της προηγούμενης κυβέρνησης στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. Δύο δις συσσωρευμένα χρέη και καμία παραγγελία στο δημόσιο τομέα. Λεφτά δόθηκαν. Αυξήθηκε το χρέος της χώρας, σχεδόν διπλασιάστηκε. Αλλά ούτε μία παραγγελία στην αμυντική βιομηχανία.

Κύριε Καρατζαφέρη, πρώτα απ’ όλα, μπορεί να έχετε δίκιο σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα, που δεν θα ήθελαν την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά εμείς, να ξέρετε ότι είμαστε αποφασισμένοι, κατ’ αρχήν, να σταματήσουμε όλη αυτή την παρασιτική λειτουργία, όχι μόνο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και των προμηθειών, αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Διότι αυτό είναι που συσσώρευσε η ελληνική οικονομία. Είχαμε διαμεσολαβητές, είχαμε παράγοντες, είχαμε πελατειακές λογικές, είχαμε παρασιτική λειτουργία της οικονομίας.

Εμείς, πάμε σε μια παραγωγική λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας τις δικές μας δυνάμεις και, βεβαίως, με διαφάνεια. Με απόλυτη διαφάνεια. Και κάθε απόφασή μας περνά από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, που και αυτό αποτελεί μια καινοτομία δημοκρατίας της δικής μας Κυβέρνησης.

Όχι μόνο δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια, αλλά τη θέλουμε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να είμαστε σίγουροι ότι, τα χρήματα του Ελληνικού λαού, είτε στην υγεία, είτε στην παιδεία, είτε στην Αυτοδιοίκηση, είτε στην αμυντική βιομηχανία, πιάνουν τόπο.

Εμείς έχουμε, λοιπόν, την πολιτική βούληση να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αμυντικές προμήθειες και για την ενίσχυση - πάντα με διαφάνεια - της εθνικής αμυντικής παραγωγικής βάσης. Έχουμε μία ανταγωνιστική και βιώσιμη αμυντική βιομηχανία. Και συμφωνώ για την ΕΑΒ. Τυχαίνει να γνωρίζω και προσωπικά ότι είναι ικανά τα στελέχη, καθώς η σύζυγός μου είναι Μηχανικός Αεροπλάνων και γνωρίζει πολλά στελέχη που δουλεύουν σ’ αυτό τον τομέα. Πράγματι, είναι αξιολογότατα.

Στόχος μας είναι η διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στις αμυντικές βιομηχανίες και οι συνεργασίες με πολλές χώρες, βεβαίως και με το Ισραήλ, σε αυτή την τεχνολογική βάση.

Σε ό,τι αφορά τη Διοίκηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται στενά μ’ αυτήν και δεν έχουμε, όπως θα έχετε διαπιστώσει, την κομματική λογική, για να διορίσουμε, ή για να δημιουργήσουμε προσβάσεις κομματικής και ψηφοθηρικής φύσης.

Συνεργαζόμαστε στενά με μια Διοίκηση που, πράγματι, δεν είναι της δικής μας επιλογής, αλλά είναι επιλογή μας να συνεργαζόμαστε στενά μαζί της. Και υπάρχει καλή συνεργασία.

Οι στόχοι μας, είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής δομής, ο εξορθολογισμός, διότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε με αυτά τα χρέη, και οι ευρύτερες συνεργασίες και συγχωνεύσεις αμυντικών βιομηχανιών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Άρα, λοιπόν, να είστε σίγουροι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει κάθε τι, για να ενισχύσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία, όπως θέλει να ενισχύσει και όλες τις παραγωγικές ελληνικές δυνάμεις.

Ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ