Το Υπουργείου Υγείας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνει προθυμία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις μεγάλες λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ, απαντώντας σε ερώτηση του Παντελή Ασπραδάκη.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. της Περιφέρειας Αττικής κ. Παντελή Ασπραδάκης σχετικά με τις μεγάλες λίστες αναμονής στον ΟΚΑΝΑ δηλώνει με προθυμία πως προσεγγίζει άμεσα το πρόβλημα με τη δημιουργία νέων θέσεων θεραπείας. Ήδη, μέσα στο Μάρτιο ξεκίνησε η λειτουργία νέας μονάδας υποκατάστασης στο Ηράκλειο Κρήτης που στοχεύει στην αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των Χανίων, ενώ για την Πάτρα, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη λίστα αναμονής –πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης – προγραμματίζεται επέκταση της υπάρχουσας Μονάδας στο Ρίο. Από την προηγούμενη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είχε γίνει προφορική επικοινωνία με Διοικητές Νοσοκομείων ή Νομάρχες στα Ιωάννινα, την Ξάνθη, τη Λέσβο, τον Πύργο, την Καβάλα, την Κομοτηνή και την Ημαθία, για τη δημιουργία Μονάδων σε νοσοκομεία και τους έχουν σταλεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Οργανισμού οι σχετικές προδιαγραφές. Επίσης, στον αρχικό προγραμματισμό του 5ετές Εθνικού Σχεδίου Δράσης που ετοιμάζεται περιλαμβάνεται η απογευματινή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων και η ελεγχόμενη συνταγογράφηση των σταθεροποιημένων μελών του προγράμματος από γιατρούς των μονάδων.
Τις τεράστιες λίστες αναμονής, στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν όσοι χρήστες έχουν ανάγκη να παρακολουθήσουν προγράμματα απεξάρτησης, είχε αναδείξει ο Παντελής Ασπραδάκης τονίζοντας τις μεγάλες επιπτώσεις τόσο για τους χρήστες –που αργοπεθαίνουν αναμένοντας κατά μέσο όρο 6 χρόνια- όσο και για την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με την απάντηση της Υφυπουργού κ. Φώφη Γεννηματά, η στοχευμένη αντιμετώπιση –που αναμένεται να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν- στρέφεται στην πλήρη μηχανογράφηση σε κεντρική βάση δεδομένων των αιτήσεων ώστε να εντοπιστεί καλύτερα το πρόβλημα και να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα. Επιπλέον φανερώνει την πρόθεση του το Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μελετηθούν πειραματικά μοντέλα και πολιτικές, όπως τα «Δικαστήρια Ναρκωτικών» που εφαρμόστηκαν στη Νέα Υόρκη και εναλλακτικά μέτρα φυλάκισης για τους τοξικοεξαρτημένους παραβάτες. Το 44% των φυλακισμένων στη χώρα μας είναι συνήθως μικροπαραβάτες, που βάση του νόμου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή, αλλά να είχαν μια θέση θεραπείας. Για τους εξαρτημένους κρατούμενους προβλέπεται η επέκταση των υπηρεσιών θεραπείας που υπολειτουργούν στον Ελαιώνα της Θήβας.
Η συρρίκνωση της λίστας αναμονής είναι ένα εγχείρημα που δεν αφορά μόνο τον ΟΚΑΝΑ και τις υπηρεσίες υγείας αλλά όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Οι Μονάδες Υποκατάστασης πρέπει να είναι μέσα στον κοινωνικό ιστό για να καλλιεργηθεί η αρμονική κοινωνική συνύπαρξη.
«Το κράτος Δικαίου που αγωνίζεται να θεμελιώσει ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του κατευθύνεται στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως οι λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ. Βασικός άξονας είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής ευημερίας.» δηλώνει ο Παντελής Ασπραδάκης.