Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.11.11


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 15.11.2009

Στη συζήτηση για την Παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου

-------------------------------



ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): …… Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Άρτας κ. Δημήτριος Τσιρώνης, έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση συνεργασίας υπό το νέο Πρόεδρό της κ. Λουκά Παπαδήμο, μία Κυβέρνηση συνεργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, μία Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που αναμένεται να λάβει μία ισχυρή εντολή, ισχυρή εμπιστοσύνη από τη Βουλή. Αναμένεται να υπερψηφιστεί αυτή η Κυβέρνηση από πάνω από διακόσιους πενήντα Βουλευτές. Σ’ αυτό το μεσοδιάστημα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα έρχεται να υλοποιήσει πολύ σοβαρά ζητήματα, που άπτονται των εθνικών μας ζητημάτων.
Η ανάγκη ήταν αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που οδήγησε σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας. Η ανάγκη να κρατηθεί η χώρα όρθια, η εθνική ανάγκη να μην καταρρεύσει η χώρα, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ.
Θέλω να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο γι’ αυτήν την ευθύνη που ανέλαβε σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.
Θέλω να του πω ως Βουλευτής, ως μέλος αυτού του Κοινοβουλίου ότι σε αυτό το διάστημα που θα μείνει Πρωθυπουργός, θα σταθούμε στο πλάι του να ενισχύσουμε τις προσπάθειές του, έτσι ώστε η χώρα να βάλει τα θεμέλια, να προχωρήσει μπροστά, να μην κινδυνεύσει και να μην διαταραχτούν οι λεπτές ισορροπίες, οι οποίες είναι αναγκαίες για να κρατηθεί όρθια η χώρα μας.
Είναι σημαντικό ότι το έργο αυτής της Κυβέρνησης, το κύριο μέλημα αυτής της Κυβέρνησης, είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, στα επόμενα χρόνια –γιατί δεν μπορεί να βγει στις αγορές- θα διαχειριστεί περίπου 170 δις, 109 δις για τις ταμειακές της ανάγκες, 30 δις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 30 δις για την οργάνωση της διαγραφής του χρέους των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλα 30 δις, λοιπόν, για την οργάνωση του προγράμματος, γνωστού ως PSI.
Είναι πολύ σημαντικό ότι εάν διαγράψουμε ένα σημαντικό μέρος του χρέους ύψους 100 δις ευρώ θα ελαφρύνουμε τις πλάτες του ελληνικού λαού και συγχρόνως θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε τα επόμενα χρόνια ετησίως περίπου 4,5 με 5 δισεκατομμύρια. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν όλοι ξέρουμε ότι τα έσοδα από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσαμε τον προηγούμενο μήνα -που είχε πολύ σκληρά μέτρα, που ήταν, όμως, αναγκαία για να μπορέσει το κράτος να έχει αυτά τα απαραίτητα έσοδα - ήταν περίπου ύψους 5 δις, όσο δηλαδή θα γλιτώνουμε ετησίως από αυτή τη διαγραφή του χρέους.
Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική συμφωνία και ήταν συμφωνία την οποία πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και η οποία έτυχε πολύ σκληρής κριτικής. Όταν επιτεύχθηκε αυτή η συμφωνία, από όλα τα κόμματα -ακόμα και από τα κόμματα τα οποία σήμερα στηρίζουν την Κυβέρνηση- έτυχε σκληρής κριτικής. Δεν είχε καμία αποδοχή, δεν μπορούσε να επιτευχθεί καμία συναίνεση και αναγκαστικά τότε ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Παπανδρέου, αναζήτησε αυτή τη συναίνεση που δεν υπήρχε στον πολιτικό κόσμο, στην κοινωνία.
Και με την πρότασή του για το δημοψήφισμα καταλήξαμε σήμερα σε αυτή την Κυβέρνηση συνεργασίας. Και καταλήξαμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, όλα τα πολιτικά κόμματα, όλοι οι χώροι, για να μην μπορεί ένα κόμμα να αναλαμβάνει δυσανάλογα αυτή την ευθύνη την οποία όπως γνωρίζετε είχαμε αναλάβει μόνο εμείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έκανε στο ακέραιο το χρέος της και το καθήκον της απέναντι στη χώρα, απέναντι στους πολίτες, απέναντι στην ιστορία. Κράτησε σε πολύ δύσκολες στιγμές τον τελευταίο ενάμισι χρόνο τη χώρα όρθια, να μην οδηγηθεί στην κατάρρευση, να μην πέσει, να κρατηθεί όρθια, να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή, να μη ζήσουμε το φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της φτώχειας.
Πραγματικά δώσαμε όλοι τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με επικεφαλής τότε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε μάχες, έτρεξε, έκανε διαπραγματεύσεις και πέτυχε αυτή τη συμφωνία, για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε γι’ αυτή και να υλοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία που πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα λέω, γιατί πρέπει να αποκαταστήσουμε και την αλήθεια. Και ο ίδιος φυσικά θυσιάστηκε για να επιτευχθεί αυτή η συναίνεση χάριν του συμφέροντος της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρωθυπουργέ, όλες αυτές οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είναι μάταιες αν πραγματικά δεν προχωρήσουμε γρήγορα όλα αυτά που απαιτούνται και σε αυτό το μικρό διάστημα, το δικό σας -και το ξέρετε πάρα πολύ καλά και ως ειδικός στα οικονομικά - αν δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι απαραίτητες τομές οι οποίες απαιτούνται στο κράτος, στην οικονομία, στην αγορά, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η οικονομία, η αγορά, οι δομές του κράτους, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα.
Αν δεν πατάξουμε το σπάταλο κράτος, αν δεν πατάξουμε τη σπατάλη στα νοσοκομεία, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, παντού, σε όλο το κράτος, αν δεν συγχωνεύσουμε και δεν καταργήσουμε οργανισμούς, αν δεν αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία μας, αν δεν βελτιώσουμε και δεν ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είναι σίγουρο, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι μετά από λίγα χρόνια, παρά την οικονομική στήριξη που θα έχουμε αυτό το διάστημα, θα ξαναφτάσουμε στο ίδιο σημείο.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος σε μια Ευρώπη, σε μια ευρωζώνη που δεν έχει κοινή δημοσιονομική πολιτική, για να μην ξαναφτάσουμε σε αυτό το ίδιο το σημείο -γιατί όλα αυτά έπρεπε να γίνουν από το 2002 που μπήκαμε στην Ευρωζώνη, που μπήκαμε στο ενιαίο νόμισμα- είναι να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές. Γιατί αν ξαναφτάσουμε εδώ, τότε η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι αναπόφευκτη και επιβεβλημένη και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Γι’ αυτό θα πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ενισχύσουμε, να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε να γίνουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τη χώρα και οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τις κάνουμε, αν δεν τις προχωρήσουμε η χώρα δεν έχει καμία τύχη. Θα παλεύουμε χωρίς καμία τύχη. Θα υποβάλουμε τον ελληνικό λαό σε θυσίες, οι οποίες δεν θα έχουν ποτέ κανένα αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό αν πραγματικά θέλουμε να έχουν αποτέλεσμα οι θυσίες του ελληνικού λαού, αν θέλουμε να έχουν αποτέλεσμα οι δικές μας οι προσπάθειες, των Ελλήνων Βουλευτών και της Κυβέρνησης, θα πρέπει να εμμείνουμε σε αυτές τις αλλαγές. Αυτός είναι ο ασφαλής τρόπος.
Με αυτά, κύριε Πρωθυπουργέ, κλείνω και δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή σας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτριο Τσιρώνη.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ