Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

9.3.12

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 8.3.2012

Επί των Άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
«Ρυθμίσεις για την Κτηνοτροφία και τις Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις»




ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συναινούντων των συναδέλφων απ’ ό,τι πληροφορούμαι, θα δώσουμε το λόγο στον κ. Δημήτρη Τσιρώνη, Βουλευτή Άρτας, γιατί συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή και πρέπει να επανέλθει.
Ορίστε, κύριε Τσιρώνη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και τους συναδέλφους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου με τις προτεινόμενες προς ψήφιση ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έρχεται να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και των Ελλήνων κτηνοτροφών.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυτές οι ρυθμίσεις κατοχυρώνουν ίσως για πρώτη ουσιαστικά φορά το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και νομιμοποιεί για πρώτη φορά τα αυθαίρετα κτίσματα των κτηνοτρόφων, των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τη χορήγηση πλέον νόμιμης άδειας εγκατάστασης, συνεπώς, άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μιας κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό που για πρώτη φορά ρυθμίζονται τέτοια ζητήματα.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη δική μας την περιοχή, την Ήπειρο, κύριε Υπουργέ, στην Άρτα, στα ορεινά, στον κάμπο, παντού είναι διάσπαρτες πάρα πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αυτό το νομοσχέδιο πραγματικά θα δώσει λύσεις.
Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να διαφωνεί με ένα τέτοιου είδους νομοθέτημα και δεν μπορεί να μη συμφωνήσει στην εισαγωγή αυτών των ρυθμίσεων. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με τις αποστάσεις -το είπαμε αναλυτικά και στην Επιτροπή- οι οποίες μειώνονται κατά το ήμισυ γιατί δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το είδος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Βέβαια, υπάρχει και η μέτρηση που γίνεται. Όμως, κάποια είδη κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως είναι στη δική μας περιοχή, τα χοιροτροφεία για παράδειγμα, είναι περισσότερο οχλούντα απ΄ό,τι τα ποιμνιοστάσια ή τα πτηνοτροφεία. Αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν.
Όπως θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν και η απόσταση στην ευθεία: αν είναι πεδιάδα ή αν μεσολαβεί ένα φυσικό εμπόδιο, όπως ένας λόφος για παράδειγμα, που εκεί ανακόπτεται ασφαλώς και η όχληση που υπάρχει.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι με τις ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου δημιουργούμε ίσως τετελεσμένα γεγονότα στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.
Επειδή ο περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός δεν έχει επικαιροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται επικαιροποίηση σε όλες τις περιφέρειες. Κύριε Υπουργέ, επειδή αυτές οι αποστάσεις θα πρέπει να τηρούνται, νομίζω ότι πρέπει να δούμε όσες δραστηριότητες δεν είναι οχλούσες: παραδείγματος χάριν όταν κάποιος θέλει να χτίσει μία κατοικία κοντά σε ένα ποιμνιοστάσιο σε μικρότερη απόσταση, να μπορεί να το κάνει.
Όταν έχουμε ένα σχολείο για παράδειγμα -εφ’ όσον το αποφασίσει η τοπική κοινωνία- ή μία άλλη μη οχλούσα δραστηριότητα, πρέπει να μπορεί να βγάλει άδεια κάποιος από την πολεοδομία για να κτίσει κοντά, εφ’ όσον ο ίδιος συναινεί να είναι πιο κοντά από αυτήν την απόσταση που προβλέπεται από το νόμο που θεσπίζεται. Πρέπει να μπορεί πραγματικά να κτίσει. Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να το προβλέψετε, έστω σήμερα την τελευταία στιγμή με κάποια ρύθμιση. Τουλάχιστον, θα πρέπει με δική τους ευθύνη, αλλά και με συναίνεση της πολεοδομίας να μην ισχύουν αυτές οι αποστάσεις, για να μην μπορεί εκ των υστέρων κάποιος να δημιουργήσει καταστάσεις, ώστε να εκδιώξει μία κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Δεν θα καταχραστώ πολύ το χρόνο. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, θα πω αυτά.
Σε ό,τι, όμως, αφορά, κύριε Υπουργέ, τη Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» στην Ήπειρο, αυτή είναι κρίσιμης σημασίας. Η Ήπειρος στηρίζεται πολύ στην κτηνοτροφία. Επιχειρήσεις όπως είναι η «Δωδώνη» είναι πραγματικά εργαλεία. Αν θέλετε, η «Δωδώνη» μέχρι σήμερα ήταν ένα ανάχωμα στο καρτέλ του γάλακτος. Η «Δωδώνη» πρώτη έδινε κάθε χρόνο τις τιμές και στο πρόβειο και στο αγελαδινό γάλα και ακολουθούσαν όλες οι υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες. Κρατούσε μία καλή, σταθερή τιμή, θα λέγαμε μία ανεκτή και υψηλή τιμή για τους κτηνοτρόφους.
Μάλιστα, όταν έκανε και έναν ετήσιο απολογισμό των κερδών η «Δωδώνη», έδινε και ένα μπόνους στους παραγωγούς. Τους έδινε από 3 έως 5 λεπτά για κάθε κιλό γάλακτος επιπλέον. Τα υπόλοιπα τυροκομεία που λειτουργούσαν σε όλη την Ήπειρο έδιναν τις ίδιες τιμές, δηλαδή τα συμβόλαια και τα συμφωνητικά που έκαναν με τους κτηνοτρόφους ακολουθούσαν και είχαν αναφορά τη συμφωνία που έκανε η «Δωδώνη» με τους παραγωγούς. Έτσι, μπορούσε η «Δωδώνη» να είναι ανάχωμα στο καρτέλ του γάλακτος και να κρατάει τις τιμές.
Επειδή σήμερα υπάρχει ένα πρόβλημα με την «Αγροτική Τράπεζα», επειδή η «Αγροτική Τράπεζα» ίσως δεν μπορεί να διασωθεί, δεν μπορεί να συμπαρασύρει στην τύχη της ένα τέτοιο σοβαρό εργαλείο της μεταποίησης που υπάρχει στον αγροτικό τομέα. Πρέπει η τύχη της «Αγροτικής Τράπεζα» να διαχωριστεί από την τύχη της «Δωδώνη».
Αν θέλει η Κυβέρνηση ακόμα και με αυτήν την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα με τα 30 δισεκατομμύρια για την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών, ας αναλάβει και την τύχη της «Αγροτικής Τράπεζας». Δεν μπορεί, όμως, σε καμμία περίπτωση, κύριε Υπουργέ, να συμπαρασυρθεί και η τύχη της «Δωδώνης». Υπάρχουν θεσμικές λύσεις. Μπορεί το κράτος να έρθει και να εγγυηθεί –αν θέλετε- ένα δανεισμό των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών και στη συνέχεια να λειτουργήσουν τη Γαλακτοβιομηχανία.
Βγάλτε από το μυαλό σας ότι στην Ήπειρο μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε τη «Δωδώνη». Εάν ιδιωτικοποιήσουμε τη «Δωδώνη», θα χάσετε τη μάχη της τιμής του γάλακτος. Αμέσως θα τη χάσετε. Γι’ αυτό σας παρακαλώ πάρα πολύ, κάνω έκκληση από το Βήμα της Βουλής να δείτε το θέμα της «Δωδώνης». Ξέρετε όλα αυτά τα λίγα χρόνια που είμαι Βουλευτής λειτουργώ πολύ συνετά στη Βουλή, με κόσμιο τρόπο. Το θέμα της «Δωδώνης», όμως, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Σας παρακαλούμε πολύ. Δεν θέλουμε ούτε απειλές να εκτοξεύσουμε ούτε τίποτα. Για το θέμα της «Δωδώνης» κάνω έκκληση. Υπάρχει μία Κυβέρνηση συνεργασίας. Νομίζω ότι μπορεί να το δει και μπορεί να το λύσει διακομματικά και υπερκομματικά.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί η λύση, αν καθίσουμε όλοι μαζί και το συζητήσουμε.
Δεν θα ήθελα να πω τίποτα άλλο για το νομοσχέδιο. Όπως είπα, είναι σε θετική κατεύθυνση και φυσικά, σας καλώ όλους να το ψηφίσουμε, γιατί λύνει πάρα πολλά προβλήματα.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστούσαμε σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δέχθηκε πάρα πολλές τροποποιήσεις. Θα ήταν, βέβαια, ακόμα μεγαλύτερη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε και τον πρώην Υφυπουργό τον κ. Ροντούλη, ο οποίος ξεκίνησε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή –γι’ αυτό και το λέω- ήταν Υφυπουργός όταν συζητήσαμε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή. Νομίζω ότι και αυτός έχει βάλει τη δική του σφραγίδα. Του αξίζουν και εκείνου ευχαριστίες, όπως, βεβαίως και στον κ. Κανελλόπουλο τον Γενικό Γραμματέα και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ