Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.6.11

* Ανοίγουν τα Τεχνικά Επαγγέλματα- Τοποθέτηση Θανάση Οικονόμου στη Βουλή *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio


Ιωάννινα, 1 Ιουνίου 2011


Για το άνοιγμα των μέχρι σήμερα κλειστών Τεχνικών Επαγγελμάτων μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. 



Όπως τόνισε «ο νέος νόμος αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει ένα θεσμικό πλαίσιο που βασίζεται σε νόμο του 1934! Είναι και αυτό απόδειξη της χαρακτηριστικής αδυναμίας και της καθυστέρησης που έχουμε επιδείξει χρόνια ολόκληρα για να κάνουμε όχι υπερβάσεις, αλλά απλά και τόσο αναγκαία βήματα». Επεσήμανε δε ότι οι αλλαγές που χρειάζονται για να τα καταφέρουμε δεν είναι πάντα εκ βάθρων- με την έννοια ότι αλλάζουν τελείως το περίγραμμα μέσα στο οποίο είχαμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα- αλλά είναι και αλλαγές ήπιες, αυτονόητες και ωστόσο ικανές να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες.

Ο νέος νόμος ουσιαστικά εισάγει ένα μίνι «fast track» για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα με στόχο να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία και ο χρόνος αδειοδότησης. Οι διαδικασίες απλοποιούνται και από τις 214 άδειες που απαιτούνταν μέχρι σήμερα για 16 τεχνικά επαγγέλματα πέφτουμε σε 48, γεγονός που σημαίνει 75% λιγότερη χαρτούρα.

Ο Θανάσης Οικονόμου στάθηκε με έμφαση σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Αναφερόμενος στους υδραυλικούς, τόνισε ότι πρέπει να μπει πρόνοια στο νομοσχέδιο ή στα Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποβολής της απαραίτητης υπεύθυνης δήλωσης στους κατά τόπους επαγγελματικούς συνδέσμους, πέραν της ηλεκτρονικής υποβολής. Ο λόγος είναι ότι μία τέτοια πρακτική θα συμβάλει στην καλλιέργεια μιας νέας αντίληψης σεβασμού των επαγγελματιών προς τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος του κράτους θα γίνει αυτός που οφείλει να είναι, δηλαδή ελεγκτικός και όχι παρεμβατικός. Το δεύτερο σημείο που έθεσε υπόψιν του Υπουργείου, είναι ότι δεν μπορεί να υποτιμάται ο ρόλος της πρακτικής άσκησης και της εμπειρίας σε επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κα, ούτε να αντικαθίσταται από σεμινάρια και θεωρητική κατάρτιση.

«Ο νέος νόμος για τα τεχνικά επαγγέλματα εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική στα ζητήματα ανάπτυξης και διαμορφώνουν τελικά ένα νέο πρότυπο», τόνισε ο Θανάσης Οικονόμου και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα, πρώην Βιομηχανικές Περιοχές, γιατί «οι επενδυτές ζητούν να δραστηριοποιηθούν εκεί όπου υπάρχει ένα θεσμοθετημένο και νομικά καθαρό πλαίσιο».

Κλείνοντας και αναφερόμενος στην γενική πολιτική συγκυρία, δήλωσε ότι «οι αυτοματισμοί που είχαμε μάθει απλά δεν αρκούν. Τα πάντα πλέον κρίνονται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Που αφορά στην ανασυγκρότηση του κράτους, του παραγωγικού μοντέλου και του κοινωνικού προτύπου. Απέναντι σε αυτό το διαρκές ζητούμενο πρέπει να έχουμε κοινή επιδίωξη. Βούληση συμπληρωματικότητας στους εθνικούς μας στόχους και κοινό ορισμό για το ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αν δεν συμφωνήσουμε στη φύση των προβλημάτων, πως θα συμφωνήσουμε στην λύση τους; Αν δεν κλείσουμε την πόρτα σε όλους εκείνους εντός και εκτός Ελλάδας που εύκολα και δημαγωγικά περιφρονούν κατακτήσεις και ελπίδες, αν δεν αποφασίσουμε να βάλουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι την τόλμη, την προσπάθεια και την εργασία που χρειάζεται για να τα καταφέρουμε, τότε ποιος και γιατί; Σε κάθε περίπτωση, η λύση είναι εδώ και είναι συνδεδεμένη με εμάς».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ