Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

26.11.10

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2010
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι περιστάσεις απαιτούν εγρήγορση και σοβαρότητα. Πολύ περισσότερο, απαιτούν να κινούμαστε με μοναδικό γνώμονα το συλλογικό συμφέρον.

Έγινε πια σαφές, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι η κοινωνία δεν ακούει τίποτα άλλο, παρά μόνο όποιον μπορεί να αφουγκραστεί τις πραγματικές της ανάγκες. Αυτός πρέπει να συνεχίσει να είναι ο δικός μας στρατηγικός στόχος. Η επεξεργασία και η παραγωγή λύσεων είναι η απάντηση μας σε εκείνους που επιμένουν να κοιτάζουν σ' ένα παραμορφωτικό καθρέφτη που βαφτίζει το Μνημόνιο "ευτυχία" και που "καμουφλάρει" την προσωπική τους ευθύνη με ευφυολογήματα του τύπου "όλοι μαζί τα φάγαμε".

Αλήθεια, ποιοί είναι αυτοί που έχουν ανάγκη να κρύψουν τις αιτίες της κρίσης κάτω από το χαλί και που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την κοινωνία, μόνο και μόνο για να μην επωμιστούν το πολιτικό κόστος; Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ;

Τα στοιχεία και η πραγματικότητα το αποδεικνύουν. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείται όποιος μπει στη λογική της διαχρονικής αναζήτησης των στοιχείων και των πολιτικών που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή της θέση.

Η μεγέθυνση του κράτους και, κυρίως, η εκκόλαψη μίας συντεχνιακής νοοτροπίας "βολέματος", δεν είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ;

H νοοτροπία που εγκλώβισε την ελληνική κοινωνία στην έννοια του "πολιτικού μέσου" και την ίδια ώρα δαιμονοποίησε την έννοια της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, από το ΠΑΣΟΚ δεν καλλιεργήθηκε;

Είναι δυνατόν να αυτοαναγορεύονται σήμερα σε σωτήρες και πρωτοπόρους των αλλαγών, αυτοί που διαχρονικά επένδυσαν στο λαϊκισμό;

Και δεν μιλάω μόνο για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες δεκαετίες. Μιλάω για πολύ πρόσφατα παραδείγματα, για επιλογές που έκαναν οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που σήμερα κυβερνούν, κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία επιχειρούσε μία μεταρρύθμιση που άλλαζε τα κακώς κείμενα και έθιγε κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα.

Ήταν ή δεν ήταν τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, εκείνοι που πολέμησαν τις διατάξεις για τον επενδυτικό νόμο και τα ΣΔΙΤ; Που τορπίλισαν τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που χαρακτήριζαν σκάνδαλο τη συμφωνία για τα λιμάνια, που απαξίωσαν πολιτικά την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ;

Ήταν ή δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε προεκλογικά ψεύτικες εντυπώσεις και προσδοκίες στο λαό, την ώρα που εμείς λέγαμε τη σκληρή αλήθεια και κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου;

Σήμερα, λοιπόν, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μας εγκαλούν επειδή δεν δίνουμε λευκή επιταγή στις επιλογές τους. Επειδή δεν βαφτίζουμε "συναίνεση" το συγχωροχάρτι που μας ζητούν για τα λάθη τους.

Πρέπει με κάθε ευκαιρία να θυμίζουμε ότι εμείς πρώτοι, όχι απλώς μιλήσαμε αλλά και συγκρουστήκαμε όπου χρειάστηκε για να προωθήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις, για να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για μεγάλες ξένες επενδύσεις, για να επιβληθούν νέοι κανόνες στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ότι εμείς είμαστε που, συνεπείς στην ιδεολογία μας και με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον, ψηφίσαμε τα μισά κυβερνητικά νομοσχέδια μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Αυτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι επιλογές που αποδεικνύουν, στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει παράταξη ευθύνης. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο όταν τηρείς στάση ευθύνης, μπορείς να έχεις και προοπτική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούμε να ισχυρίζονται κάποιοι ότι το Μνημόνιο είναι μία ανελαστική σύμβαση, που δεν επιτρέπει δεύτερες σκέψεις. Αυτό είναι ψέμα! Απλά έτσι κρύβουν την ανεπάρκειά τους.

Το Μνημόνιο είναι ένα συμβόλαιο με δύο μέρη, τους δανειστές και τους δανειζόμενους, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, με αντίστοιχες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές, όμως, αφορούν τους τελικούς στόχους και όχι τις επιλογές και τις τακτικές που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για να τους πετύχει.

Είναι επιλογή της Κυβέρνησης η οριζόντια μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο! Δεν της την επέβαλε το Μνημόνιο. Όπως επιλογή της κυβέρνησης είναι και το να εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μάννα εξ ουρανού.

Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά και επενδύοντας στον κοινωνικό διάλογο να πετύχουμε τους στόχους, χωρίς να διαρρήξουμε την κοινωνική συνοχή και χωρίς να βυθίσουμε στην ύφεση και στο μαρασμό για πολλά χρόνια την ελληνική οικονομία.

Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο του διλήμματος που θέσαμε στους πολίτες κατά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Κι οι πολίτες μας άκουσαν. Γι' αυτό τα ποσοστά που συγκέντρωσε η παράταξή μας σε επίπεδο νομών αυξήθηκαν εντυπωσιακά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ένα μόλις χρόνο πριν.

Πριν από μόλις δύο μήνες, όλοι έλεγαν ότι θα κερδίζαμε με το ζόρι τρεις περιφέρειες και τελικά κερδίσαμε πέντε και παραλίγο επτά. Ποιος περίμενε τότε ότι θα παίρναμε τη Θεσσαλία;

Κι όμως, χάρις στις πολιτικές που χάραξε και εφάρμοσε ο πρόεδρος μας η κοινωνία άρχισε να μας ακούει ξανά.

Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε τα επόμενα βήματα.

Γιατί χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά, ειδικά σε δύο επίπεδα:

Αφενός, η όποια κριτική μας πρέπει να συνοδεύεται πάντα από ρεαλιστικές, επεξεργασμένες, εναλλακτικές προτάσεις, για όλα τα μείζονα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Και αφετέρου, πρέπει μέσα από την αναδιάταξη του στελεχιακού δυναμικού μας να βρεθούμε και πάλι κοντά στους πολίτες εκείνους , που μπορεί σήμερα , υπό το βάρος της συγκυρίας και κάποιων λαθών του παρελθόντος, να είναι δυσαρεστημένοι και να τηρούν αποστάσεις από τις θέσεις μας. Είναι όμως βέβαιο ότι έχουν άρρηκτο πολιτικό και ιδεολογικό δεσμό με τις αρχές και τις αξίες που η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά και με συνέπεια υπηρετεί. Αυτούς τους πολίτες οφείλουμε να πείσουμε ότι παραμένουμε η παράταξη ευθύνης που προτάσσει το συμφέρον του τόπου και των πολλών.

Σε αυτό διαφέρουμε από εκείνους που τεχνητά, επειδή το έχουν προαποφασίσει, δημιουργούν προϋποθέσεις διαφωνιών για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους σε υπό εκκόλαψη πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτές όμως είναι ιδιοτελείς στρατηγικές και οδηγούν την πολιτική σε μία διαδικασία χωρίς αρχές και αξίες……

Εμείς είμαστε και θα είμαστε προσηλωμένοι στους πολλούς. Και είναι βέβαιο ότι η ιστορία θα μας δικαιώσει.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ