Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

22.7.10

 Ομιλία ΥΠΟΙΑΝ στη συζήτηση του σχεδίου νόμου σχετικά με την άρση του καμποτάζ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

 22 Ιουλίου 2010




Ως μία μεγάλη διαρθρωτική τομή στο χώρο της θαλάσσιας κρουαζιέρας, χαρακτήρισε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη το νομοσχέδιο για την «Εκτέλεση Περιηγητικών Πλόων από Πλοία με Σημαία Τρίτων Χωρών με Αφετηρία Ελληνικό Λιμένα», κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουλίου.



Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα σε έναν κλάδο που δραστηριοποιούνται και διασυνδέονται χιλιάδες επιχειρήσεις (τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από λιμένες, επιχειρήσεις τροφοδοσίας και εφοδιασμού πλοίων κ.α.) και απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.



Χαρακτήρισε δε αντιφατική την θέση της ΝΔ - η οποία είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο - που ενώ επαγγέλλεται την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς θαλάσσιας περιήγησης πρότεινε ταυτόχρονα πρόσθετους περιοριστικούς όρους, αγνοώντας πλήρως τις ρυθμίσεις που έχουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες και κατέθεσε στη Βουλή σε σχετικό πίνακα.



Παράλληλα, όπως διευκρίνισε η ΥΠΟΙΑΝ, η σύμβαση που προτείνεται να υπογραφεί μεταξύ και Δημοσίου και πλοιοκτητριών εταιριών κατοχυρώνει τόσο την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις αφού δεν επιτρέπεται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία να αλλάζει τις συντεταγμένες της σύμβασης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, εξασφαλίζει τα δικαιώματα της ναυτεργασίας και παρέχει κίνητρα για πρόσληψη Ελλήνων αξιωματικών και ναυτεργατών καθώς και για επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές. Μάλιστα, όπως τόνισε η κα Κατσέλη, οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές είναι ενταγμένες στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, δίνοντας έτσι ένα επιπλέον κίνητρο στις εταιρίες να επενδύσουν.



Η κα Κατσέλη διευκρίνισε ότι με τη σύμβαση διασφαλίζονται ενιαίοι κανόνες ως προς την τήρηση συμβατικών όρων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για το ύψος της εισφοράς, ενώ προσδιορίζονται με αναλογικό τρόπο κριτήρια, όπως:

· μεταφορική ικανότητα,

· η στελέχωση του πλοίου,

· ο αριθμός των δρομολογίων,

· η συχνότητα και η περιοδικότητα των προσεγγίσεων σε ελληνικούς λιμένες.



Η κα Κατσέλη επεσήμανε πως το αρχικό ύψος της εισφοράς θα είναι κοινό για όλες τις εταιρίες, ενώ το ποσό που θα αποτυπωθεί στη σύμβαση θα διαφοροποιείται μόνο από τον αριθμό των λιμένων που θα επισκέπτεται κάθε κρουαζιερόπλοιο. Οπότε και θα υπάρχει έκπτωση της τάξεως του 7% ανά λιμένα που θα επισκέπτεται το πλοίο.



Τέλος, όπως είπε η ΥΠΟΙΑΝ, η 12ωρη παραμονή στο λιμάνι αφετηρίας κρίνεται σκόπιμη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών καθώς και να μπορέσουν οι επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο να ολοκληρώσουν την περιήγηση τους σε τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος και να κινηθούν στην αγορά των λιμανιών.



«Πρόκειται για μία τομή που ωφελεί την εθνική μας οικονομία, καθώς αίρει περιορισμούς και εμπόδια, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε έναν τομέα στον οποίο διαθέτουμε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Συνιστά μέρος μιας συνολικής πολιτικής για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, την αξιοποίηση των λιμένων και των μαρίνων. Περιλαμβάνει, πέραν από την άρση του καμποτάζ την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, την παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας και εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων των πλοίων και την ανάπτυξη τουριστικών υπηρεσιών», τόνισε η κα Κατσέλη κλείνοντας.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ