Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

18.3.10

Το νέο νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, καθώς όλοι συνεισφέρουν ισότιμα, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στη Βουλή το φορολογικό

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας, πραγματοποιείται μια "μεγάλη επανάσταση" καθώς καταργούνται αναίτια προνόμια ολίγων σε βάρος των πολλών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.



Το νέο νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, καθώς όλοι συνεισφέρουν ισότιμα, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ακούσαμε την κοινωνία, τους φορείς. Περισσότεροι από 15.000 πολίτες μας έστειλαν τις απόψεις τους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ συμμετείχαν επίσης στο φορολογικό διάλογο 30 φορείς σε δέκα ομάδες εργασίας σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε, δε, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο τολμά ουσιαστικές τομές, οδηγεί προς την αναδιανομή των φορολογικών βαρών χωρίς όμως να στρέφεται σε αυτούς που αισθάνονται ότι μόνιμα επωμίζονται τα φορολογικά βάρη.

O κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι προβλέπεται νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα, ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, κατάργηση άδικων και παράλογων φοροαπαλλαγών, διατήρηση όμως ρυθμίσεων φοροαπαλλαγών σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εισαγωγή τεκμηρίων υπολογισμού ελάχιστου εισοδήματος.

Επίσης, προβλέπει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Ειδικών Ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση της επώνυμης φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής στον τομέα του παραεμπορίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου, που δεν αφήνει την απάτη και τη διαφθορά να υπάρχει, όπου και αν εμφανίζεται, ακόμα και στο ίδιο το κράτος.

Τέλος, όπως επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα του δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν ανοδική πορεία το α' τρίμηνο του έτους και είναι εντός του στόχου του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία, αναβολές και παλινωδίες, ενώ έκανε λόγω για απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπήρξε διάλογος και διαβούλευση, καθώς, όπως είπαν όλοι οι φορείς δεν εκλήθησαν ποτέ στον διάλογο αυτό.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και εκκρεμότητες, αναφορικά με το ποιες κατηγορίες επαγγελματιών πρέπει να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές, αναφορικά με τα τεκμήρια και αναφορικά με τους φόρους ακινήτων .

Ειδικότερα, επισήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προτείνει σκληρή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Γενικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ο κ. Σταϊκούρας, δημιουργεί αδικίες και επιβάλλει φορολογικά βάρη σε μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, το α' δίμηνο του 2010 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 (εξαιρουμένης των εσόδων από την έκτακτη φορολογία σε επιχειρήσεις κλπ).

Κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ για αδυναμία να φέρουν ένα φορολογικό νομοσχέδιο που να ελαφρύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα.

Έξι χρόνια γιατί δεν φέρατε ένα νομοσχέδιο που να επιβαρύνει την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, που να χτυπάει την φοροδιαφυγή κι αφήσατε να εξελιχθεί ένα "πάρτι φοροδιαφυγής", ρώτησε, μεταξύ άλλων, ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Ο Υπουργός απαντώντας στην κριτική του κ. Σταικούρα για μείωση εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2010 σε σχέση με το 2009, τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα έσοδα είναι εντός του στόχου του προϋπολογισμού.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επισήμανε ότι διαχρονικά τα φορολογικά βάρη τα αναλαμβάνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η αναλογία αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και με το νέο νομοσχέδιο.

Επισήμανε επίσης ότι προβλέπει νέα διευρυμένη έμμεση φορολογία που πλήττει κατ' εξοχήν τα λαϊκά στρώματα.

Ο κ. Πουλατίδης από το ΛΑΟΣ εξέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό του για το πόσο θα διαρκέσει το νομοσχέδιο αυτό που κατατίθεται (αν θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια).

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλης, επισήμανε ότι ο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και συνεπών φορολογουμένων, ενώ από την άλλη δεν χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα.

Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού εισοδημάτων σε πολλές κατηγορίες

Από 1η Ιουλίου 2010 τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών ΔΧ, λεωφορείων ΚΤΕΛ, νοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό.

Ειδικά, σε ότι αφορά τους επαγγελματίες ταξί, για το α' εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός του, το οποίο όμως eeιούχων και συνεπών φορολογουμένων, ενώ από την άλλη δεν χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα.

Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού εισοδημάτων σε πολλές κατηγορίες

Από 1η Ιουλίου 2010 τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών ΔΧ, λεωφορείων ΚΤΕΛ, νοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό.

Ειδικά, σε ότι αφορά τους επαγγελματίες ταξί, για το α' εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός του, το οποίο όμως θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ισχύον.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι όλοι οι επαγγελματίες στην αγορά θα εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων, το ίδιο και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για τους οποίους, όπως είπε, έχει δοθεί εντολή να γίνουν εισαγωγές ειδικών ταμειακών μηχανών, που να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων έχει ήδη ανακοινωθεί η υποχρέωσή τους να εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου, όπως και η ένταξή τους στο λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματός τους από την ίδια ημερομηνία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε επίσης ότι από το ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι γιατροί και γενικά οι ιατρικές υπηρεσίες, λόγω κοινοτικής οδηγίας. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τα παιδιά.

Ειδικότερα, για τα τεκμήρια κατοικίας είπε ότι θα είναι υψηλότερα για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (ακριβές περιοχές), ενώ για τα τεκμήρια των ΙΧ ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνδεσή τους και με την παλαιότητα εκτός από τα κυβικά.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο ποσό από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση κατά 1.500 ευρώ του ύψους του αφορολόγητου ανάλογα με το κάθε παιδί. Τέλος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων.

*** Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθεί και θα δοθεί στους φορείς προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

-
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ