Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.12.09

Ομιλία Βασιλικής Τσόνογλου - Βυλλιώτη στη Βουλή για το Νομοσχέδιο «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι πλέον «κοινός τόπος» ότι η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση, οι διαστάσεις της οποίας ξεπερνούν τα όρια του προβλήματος άλλων Ευρωπαίων και προήλθε ιδίως από τις αμαρτίες, την ανόρθοδη πολιτική των παραποιημένων στοιχείων και την εγγενή αδυναμία της απελθούσης κυβέρνησης της Ν.Δ., να διαχειρισθεί την οικονομία και να περιορίσει έστω και ελάχιστα τον απόλυτο εκτροχιασμό της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Η ασφυκτική πίεση που ασκούν οι Βρυξέλλες, αλλά και η ανυπόληπτη εικόνα που προσλαμβάνει η χώρα μας μεταξύ του συνόλου των εταίρων μας προφανέστατα δεν είναι δική μας ευθύνη. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και απαρέγκλιτα την κυβέρνηση της Ν.Δ. που με ανεύθυνη και αναποτελεσματική για το κοινωνικό σύνολο πολιτική της προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια και «θυμήθηκε» μόλις 1,5 χρόνο προ των εκλογών το Εθνικό Ταμείο κοινωνικής Συνοχής, το λεγόμενο «Ταμείο κατά της φτώχειας», που και αυτό έμεινε στα χαρτιά!!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την 4-10-2009 παρέλαβε τα ηνία της χώρας, και έχει να διαχειρισθεί:

α) ένα εξωτερικό χρέος που υπερβαίνει τα 300 δις

β) ένα έλλειμμα της τάξεως του 12,7% του ΑΕΠ

γ) 9,5% ανεργία

δ) χαμηλούς μισθούς

ε) μια τεράστια σε μέγεθος παραοικονομία

στ) εκτεταμένη φοροδιαφυγή

ζ) κακής ποιότητος παροχές του δημοσίου τομέα στους πολίτες στην γραφειοκρατία, στην υγεία, στην παιδεία και

η) ανοιχτά όλα τα εθνικά μας μέτωπα

Κάτω από τις παραπάνω συνθήκες μένοντας πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, στις σοσιαλιστικές αρχές και αξίες της, η νέα Κυβέρνηση τολμά και μ' έναν απολύτως ρεαλιστικό τρόπο με υπεύθυνη γνώση, ανάλυση των δεδομένων και όραμα ξαναχτίζει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, συμπαρίσταται στους χαμηλόμισθους, τους άνεργους, τους ασφαλισμένους, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, υλοποιεί το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης».

Το προκείμενο νομοσχέδιο αποτελεί την συμβολική απαρχή μιας κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν επιλύει το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που έχει πράγματι έκτακτο προνοιακό χαρακτήρα κατευθύνεται όμως με σαφήνεια στην έκτακτη ενίσχυση αυτών των κοινωνικών ομάδων που πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προορίζεται για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Με στόχευση τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις κατηγορίες οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Ήτοι συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στα όρια της φτώχειας (22-23%).

Το επίδομα αυτό δεν θα βαρύνει τον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό, το κόστος του οποίου αυστηρά υπολογιζόμενο θα προέλθει αφ' ενός μεν από έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης υπολογιζομένη στο συνολικό καθαρό εισόδημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων αναπροσαρμοζομένη κατ' αναλογία των εισοδημάτων τους από 5% έως 10%, και από την φορολογητέα ύλη της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων με κλιμακούμενο επίσης συντελεστή, προσδιοριζομένης και ρυθμιζομένης κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την επιβολή και την είσπραξη του.

Β.- Επί πλέον στο εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από τον ΟΕΚ σε συνδικαλιστές, θύματα βίας. Η διάταξη αυτή φέρει την μορφή οιονεί «αποζημιώσεως» καθ' όσον προσβλέπει στην ελάχιστη αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υφίσταται αναίτια από άδικη εναντίον του επίθεση ένας συνδικαλιστής, που καθίσταται ανάπηρος κατά ποσοστό τουλάχιστον 67%, αγωνιζόμενος για τις εργασιακές ελευθερίες και δικαιώματα.

Πιστεύω ότι αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, που υποδηλώνει τον σεβασμό και την εκτίμηση της Πολιτείας προς εκείνους που μάχονται για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους κοινωνικούς αγώνες.

Γ.- Με το αρθρ. 6 του νομοσχεδίου τίθεται όριο στις αποδοχές των αμοιβών των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ώστε να μην παρατηρούνται καταχρηστικές αμοιβές ή υπερβάσεις αυτών, με στόχο τον περιορισμό των κρατικών δαπανών στον τομέα της υγείας.

Παράλληλα σε έκτακτες περιπτώσεις όπως πανδημιών και φυσικών καταστροφών για την επί πλέον αμοιβή των απασχολούμενων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, του ΝΠΙΔ εποπτευομένης από το ΥΥΚΑ, καθ' υπέρβαση του ωραρίου εργασίας και των εφημεριών προβλέπεται ως ασφαλιστική δικλείδα η έκδοση κοινής Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εν όψει δε της πανδημίας της γρίπης που έχει ενσκήψει στη χώρα μας το παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση 1000 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ προς πλήρωση κατά ιατρική ειδικότητα των κενών των Νοσοκομείων της χώρας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η εξαιρετικά δυσοίωνη προοπτική της οικονομίας της χώρας μας είναι αναστρέψιμη.

Μέχρι να ρθει η στιγμή της ανάκαμψης το κράτος πρόνοιας της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέλθει πυροτεχνήματα εικονικής πραγματικότητας και πομπώδεις εξαγγελίες, όπως έπραξε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Το προς ψήφιση νομοσχέδιο, όσο και αυτά που ακολουθούν για την τόνωση της αγοράς, την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, προστασία των καταναλωτών κλπ., αποτελούν χειροπιαστά δείγματα για το πώς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντιλαμβάνονται, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους την έννοια της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και πόσο την προτάσσουν έναντι κάθε άλλου στόχου.

Το «πρώτα ο πολίτης» δεν είναι απλό σύνθημα.

Είναι η συμπύκνωση της θέλησης αυτής της Κυβέρνησης για στήριξη για προσφορά στον Έλληνα, και στην Ελληνίδα.

Γι' τους λόγους αυτούς υπερψηφίζουμε αυτό το Νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ